Başaran: Kürtler kazara ölmek zorunda mı?

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, Muş'ta 10 yaşında bir çocuğun vurulmasıyla ilgili açıklama yaptı. Valiliğin olayın kazayla yaşandığı açıklamasına tepki gösteren Başaran, "Devletin tüm yetkililerine soruyoruz: Kürtler evlerinin önünde veya içinde kazara ölmek zorunda mı?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Muş'ta 10 yaşındaki bir çocuğun, zırhlı araç üzerindeki silahın ateş alması sonucu vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Çocuğun vurulmasına tepki gösterenlere silah çekildiğini ve biber gazı sıkıldığını belirten Başaran, "Valilik her zamanki gibi 'Kaza' dedi ve geçiştirdi. Çok değil birkaç hafta önce evinin önünde komşuları ile sohbet eden Suphiye Yakut, zırhlı araç tarafından ezilmişti. Ve yine beklendiği üzere hiçbir sorumlu istifa etmedi, görevden alınmadı, tutuklanmadı. Devletin tüm yetkililerine soruyoruz: Kürtler evlerinin önünde veya içinde kazara ölmek zorunda mı?" ifadelerini kullandı.

Zırhlı araçlar nedeniyle yaşanan ölümler için önlem alma çağrısı yapan Başaran, şöyle devam etti:

"Yurttaşların ‘güvenliği’ için ilan ettiğiniz sokağa çıkma yasaklarını, derhal ölüm saçan zırhlı araçlar için de ilan etmenizi bekliyoruz. Devletin tüm yetkililerini zırhlı araçların saçtığı ölüme karşı ciddi bir tavır almaya davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU? 

Muş'ta, geçtiğimiz çarşamba günü zırhlı polis aracının kulesindeki silah ateş aldı. Cadde üzerinde bulunan 10 yalındaki bir çocuk yaralandı.

Konuyla ilgili olarak Muş Valiliği'nden yapılan açıklamada, aracın çukura girmesi sonucu silahın kaza ile ateş aldığı öne sürüldü. Valilik, 3 polisin görevden uzaklaştırıldığını ve İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep edildiğini aktardı.

VALİLİK: OLAY, BİR TAKIM KİŞİLER TARAFINDAN PROVEKE EDİLMEK İSTENİYOR

Savcılığın da soruşturma başlattığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"23 Mayıs 2018 tarihinde saat 18.00 sıralarında Özel Harekât Şube Müdürlüğüne ait zırhlı aracın ilimiz istasyon caddesi üzerinde rutin devriye görevini ifa ettiği esnada yol üzerinde bulunan çukura aracın girip-çıkması neticesinde zırhlı aracın kulesinde bulunan silah kazara ateş almıştır.

Silahın ateş alması sonucu cadde de bulunan 10 yaşında bir çocuğumuz yaralanmıştır. Yaralı ivedi şekilde Muş Devlet Hastanesi’ne intikal ettirilerek tedavi altına alınmış olup hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

Bu olayın bir takım farklı niyet taşıyan kişiler tarafından asılsız söylenti ve yorumlarla farklı yönlere çekilmek suretiyle provoke edilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak, olayda kusuru bulunan 3 personel tedbiren Valilik tarafından görevden uzaklaştırılmış ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından da müfettiş görevlendirilmesi talebiyle yazı yazılmıştır. Ayrıca olay ile ilgili adli tahkikat Cumhuriyet Başsavcılığımızca devam ettirilmektedir." (HABER MERKEZİ)