TCDD arazisinin devrine tepkiler sürüyor

Ankara Gar yerleşkesinin yeni kurulan Hacı Bayram Üniversitesi'ne devredilmesine yankılar sürüyor. Meslek birliklerinin TCDD Müzesi'ne ziyaretine AK Parti'nin toplantısı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TCDD, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında yapılan protokolle Ankara Garı ve çevresindeki tüm taşınmazlar Maliye Bakanlığı'na devredildi. 10 Ekim Katliamı'nın gerçekleştiği yeri de içine alan alanda TOKİ tarafından inşaat yapılacak ve mevcut yapılar Gazi Üniversitesi'nin bölünmesiyle kurulan Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne devredilecek.

MİMARLARIN MÜZE ZİYARETİNE İZİN YOK

Yaşanan gelişmelere tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şubesi kapatılacak TCDD Müzesi'ni ziyaret etmek için çağrı yaptı. Müzenin yakınındaki Ankara Arena'da AK Parti'nin seçim bildirgesinin ve aday tanıtımının yapıldığı toplantı gerekçe gösterilerek mimarların gezisine izin verilmedi. Bunun üzerine Şube binasına dönen oda yöneticileri burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ile KESK yöneticilerinin de katıldığı toplantıda TCDD müzesinin kapatılmasına tepki gösterildi.

MİLLETVEKİLLERİ DE DEVRE TEPKİ GÖSTERDİ

TCDD arazisinin devredilmesine CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da tepki gösterdi.

Cumhuriyet değerlerine yönelik saldırılardan Ankara Garı'nın da nasibini aldığını belirten Nazlıaka şunları söyledi; "Tıpkı Atatürk Orman Çiftliği, EGO Hangarları, İller Bankası gibi bu tarihi ve kültürel mirasımız da yok edilecektir. Aslında miras ifadesini kullanmamak lazım; çünkü ben her “miras” dediğimde onlar kendilerine miras kalan ve bölüp paylaşılacak olan bir hazine gibi algılıyorlar. Bu tarihi yerler bize emanet edilmiştir, emanete de hıyanet olmaz. Bu yapılara sahip çıkmak Cumhuriyetimizi kuranlara olduğu kadar gelecek nesillere karşı da borcumuzdur. Gökçek döneminde genç Cumhuriyet dönemine ışık tutan yapıların büyük bir hınçla yok edildiğine yıllarca tanıklık ettik. Bu yıkım Mustafa Tuna döneminde de devam ediyor. Umuyorum ki Başkentliler 24 Haziran’da bu rant ve talan üzerine kurulu düzeni sandığa gömecektir!"

Ankara Garı'nın başka bir amaçla kullanılmasının kabl edilemeyeceğini belirten Nihat Yeşil ise şunları kaydetti: "Buraya Gazi’den devşirme, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin taşınması söz konusu. Bu haklı bir gerekçe değildir. Üniversitenin yapılacağı başka yerler vardır. Üniversitelerin arazileri de bugün satılıyor. Gazi üniversitesinin bölünmesi de; rantsal açıdan değerli arazilere sahip fakülteler baz alınarak yapılmıştır. Demokrasiyi, tramvaya benzetenlerin son durağı Ankara Garıdır. Ankara garından da ötesi yoktur. Artık 'tamam'. Son durak. İnecek yolcu kalmasın!"

Etiketler tcdd meslek Ankara Gar