Valinin ‘badem bıyığı’ davasında beraat kararı

Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun kendisine ‘Badem bıyıklı’ dediği gerekçesi ile gazeteci Oktay Candemir hakkında açtığı ‘hakaret’ davası sonuçlandı. Mahkeme Candemir’in yazısında eleştiri sınırlarını aşmadığını belirterek beraat kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR -  Gazeteci Oktay Candemir’in 22. Aralık 2017 tarihinde vanhaberdar haber sitesinde yazdığı ‘Badem Bıyık bilakis… Van Valisi bize ne anlatıyor’ başlıklı yazısı üzerine Van Valisi Murat Zorluoğlu tarafından açılan ‘Hakaret’ davası sonuçlandı. Van 2. Asliye Ceza Mahkamesi Candemir’in yazısını düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Van Valisi Murat Zorluoğlu ise Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Ceza Dairesi'ne başvurarak karara itiraz etti.

MAHKEME: BASIN TOPLUMUN SÖZCÜSÜDÜR

Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kararında Polonya’da Dabrowski, Avusturya’da Lingens ve Fransa’da Eon olarak tarihe geçen davalara vurgu yaparak şunlara yer verdi: “AİHM sözleşmesinin 10. Maddesinde ifade edilen düşünce veya bilginin esasını değil, aynı zamanda bunların aktarılma biçimlerini de güvence altına alınmıştır. Basın, toplumun sözcülerinden biri olarak kabul edilmekte ve herkesin kamuoyunu ilgilendiren bilgileri edinme hakkı bulunduğu düşüncesiyle, kamuoyunu ilgilendiren bilgi ve fikirleri vermeyi sağlayan basın özgürlüğüne önem atfedilmektedir.”

Mahkeme bu değerlendirmenin ardından kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla açılan davada atılı suçların oluşmadığını belirterek Candemir hakkında beraat kararı verdi.

POLONYA’DA DABROWSKİ KARARI ÖRNEĞİ

Mahkeme kararında Polonya’daki Dabrowski davasında bir gazeteci ile yerel siyasetçi arasındaki davaya atıfta bulunurken şunlara dikkat çekti: “Başvuran, hakaret ettiği iddia edilen belediye başkanını, hırsızlık suçundan cezalandırılmasının ardından ‘Soyguncu Belediye Başkanı’ olarak tanımlamıştır. AHİM, başvurusunda gazetecinin bir dereceye kadar abartma hakkına sahip olmasına ve belediye başkanının kamuya mal olmuş bir kişi olarak, bazıları olgusal temelden yoksun olmayan değer yargısı olarak değerlendirilebilecek eleştirilere karşı, daha fazla hoşgörü göstermek zorunda olmasına özel ağırlık vermiştir.”

VAN VALİSİ: CANDEMİR MAHKUM EDİLMELİDİR

Karar üzerine Van Valisi Murat Zorluoğlu, Candemir hakkında mahkumiyet kararı verilmesi gerektiği iddiasıyla Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Ceza Dairesi’ne itirazda bulundu.

AVUKAT KAVAL: KARAR EMSAL NİTELİĞİNDEDİR

Mahkeme kararını değerlendiren Candemir’in avukatı Bayram Kaval, “Mahkemenin kararı, olması gereken bir karardır. Hakimin verdiği karar tarafsız ve hukuki değerlendirmeden dolayı emsal bir karar niteliğini taşımaktadır. Yazıda şeref ve haysiyeti aşağılayıcı bir durum zaten yoktu. Ancak böylesi bir süreçte böyle bir kararın umut verici olduğunu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.