Roboskili aileler: Faillerin bulunması talebinden vazgeçmeyeceğiz

Roboskili aileler, AİHM kararı hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Faillerin bulunması ve cezalandırılması hala vazgeçmeyeceğimiz bir talebimizdir ancak bu talebimizden daha fazlası, sorunların çözülmesidir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Şırnak'ın Roboski (Ortasu) Köyü'nde, 2011 yılında, savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili başvuruyu reddetti. Roboskili aileler adına Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi bulunan Ferhat Encü, yazılı açıklama yaptı.

'YÜZEYSEL BİR YAKLAŞIM SONUCU BÜTÜN EMEKLER BOŞA GİTTİ'

"Yedi yıldır Roboskili aileler olarak büyük bedeller ödeyerek bu mücadeleyi yürüttük" diyen Encü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"Yüzeysel bir yaklaşım sonucunda ise bütün emekler boşa gitti. Katliamın olduğu günden beri hukuki boyutun sahiplenilmesi gerektiğini, bunun için bir komisyon kurulması gerektiğini tüm yetkililerle paylaştık. Sadece sözle sahiplenmenin yeterli olmayacağını söyledik. Bu sözlerimiz her defasında bizler bu sorumluluğu alıyoruz diye cevaplandı. Anayasa Mahkemesi aşamasında -olması gerektiği gibi- dosya, 1100 avukatla Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ancak dosyanın sorumluluğunun çok küçük bir avukat grubuyla yürütülüp hem kamuoyuna hem de bu avukatlara bilgi verilmediğini Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte öğrendik. Dosyayı teslim ettiğimiz ilgili Baro, bu sürecin organizasyonunu ve Anayasa Mahkemesi ile irtibatı sağlayacak, diğer barolar ve avukatlar da buna destek sunacaktı. Ne yazık ki hiçbiri yapılmamıştı. Ailelerin ilk günden beri dosyada ne olup bittiği sorusu karşısında ise hep, bir sorun yok, her şeyle ilgileniyoruz cevabını almıştık halbuki."

AİHM Roboski Katliamı başvurusunu neden reddetti?AİHM Roboski Katliamı başvurusunu neden reddetti?

'ROBOSKİLİ AİLELER BU YAKLAŞIMI KABUL ETMİYOR'

AİHM kararınını "siyasi karar" olarak değerlendirilerek sorumluluktan kaçılamayacağını belirten Ferhat Encü, "Bu şekilde sorumluluktan kaçılmaya çalışılmakta, gerçekler çarpıtılmaya, yüzeysel yaklaşım ve boş vermişlik meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kabul edilemezdir. Biz, Roboskili aileler bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Roboski’yi unutmayacağız diyen herkesin de bunu kabul etmemesi gerekiyor" dedi.

'ADALET MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

AİHM kararının siyasi olduğu değerlendirmesini yapan Encü, şöyle devam etti:

"Topluma mal olmuş bir dosyada, siyasi karar açıklamasıyla vicdanlar rahatlatılamaz. İlgililerin bunun özeleştirisini vermesi, bizlerin beklentisidir. Bunun sorumluluğunun hem hukuki hem de siyasi olarak üstlenenlerin kamuoyuna bir açıklama borçları olduğunu düşünüyoruz.

Acımıza tuz basan bu kısmın yanında, adalet kavramının failin bulunması ve cezalandırılmasına eşit olmadığını, adaletin bir ceza adaletinden ibaret olmadığını katliamın ilk gününden beri vurguluyoruz. İlk bombanın düştüğü andan bugüne ve yarınlara uzanan süreçte bizlerin yaşadıklarını hiçbir mahkeme kararı telafi etmeye yeterli olamayacaktı. Faillerin bulunması ve cezalandırılması hala vazgeçmeyeceğimiz bir talebimizdir ancak bu talebimizden daha fazlası, sorunların çözülmesidir. Hakikatlerin üzerindeki karanlığın kaldırılması ve yaşananlarla yüzleşilmesi geride kalan bizlere, faillerin yargılanması ile birlikte adaleti hissettirecek olandır. Bu nedenle adalet talebimize, arayışımıza ve adalet mücadelemize devam etmekte ısrarcıyız.

Bugüne kadar yanımızda duran herkese, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecinde emeğini ortaya koyanlara, derdimizi dert edinenlere, ama özellikle bu nedenle cezalandırılanlara, hapsedilenlere saygılarımızı sunuyoruz." (HABER MERKEZİ)