Diyarbakır Barosu: Demirtaş tahliye edilmeli

Diyarbakır Barosu adil ve demokratik seçimler için Demirtaş'ın tahliye edilmesini istedi. Baro, YSK ve medyanın adil olması gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR -Diyarbakır Barosu, adil ve demokratik bir seçim için OHAL’in kaldırılmasını ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesini istedi.

Diyarbakır Barosu 24 Haziran’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden birine; seçim güvenliği, serbest seçim hakkı, eşit koşullarda propaganda hakkı ve serbestisi, OHAL koşullarına dair tartışma ve itirazlarla girmekteyiz” denildi.

Kürt meselesinin çözümünden vazgeçilmesi ve tekrar şiddet sarmalına itilmesiyle başlayan ve 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında ilan edilen OHAL ile devam eden süreçte demokrasiden hızla uzaklaşıldığı ifadelerine yer verilen açıklamada, “OHAL uygulamalarının kişi ve kurumlarıyla tüm toplumsal muhalefete yönelik baskı ve tutuklamalara dönüştüğü, demokrasi ile hiçbir bağının bulunmadığı, her gün ve her kesimin ifade etmesine rağmen, bu uygulamalar devam etmekte olup, hükümet ve siyasi müttefiki dışında hiçbir kişi veya grup bu yanlışı savunamamaktadır. Siyaseten muhalif grupların tutuklanmalarının olağan kabul edilmesini OHAL rejimine, OHAL rejimini de keyfi bir yürütme tasarrufuna dönüştüren bu anlayıştan dönülmesini talep ediyoruz” denildi.

DEMİRTAŞ’IN DURUMU

Bir seçimin adil, demokratik ve meşru olmasında propaganda sürecinin demokratik ve herkesin eşit propaganda imkânlarına sahip olması, en az oy verme ve sayım işleminin dürüstlüğü kadar belirleyici olduğuna dikkat çekilen açıklamada, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın durumuna vurgu yapıldı. Baro, “Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın eşit koşullarda seçime katılımını sağlamak için tutukluluğunun gözden geçirilerek serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz” talebinde bulundu.

'YSK VE MEDYA ADİL OLMALI'

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimlerde tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Diyarbakır Barosu, seçim sürecinde medyanın da rolüne de değindi. Medyanın tek bir siyasi anlayışı, ittifakı ve propagandayı seçmenlere ulaştırma gayretinin demokrasinin bu ayağını sakatladığına vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Karşıt görüşlerin seçmenlere ulaştırılmasının en temel yolu olan medyanın, seçmenlere seçim hürriyeti tanıdığı gerçeğinden hareketle, salt bir ittifak veya adayın propagandasına yarayacak haber, ifade ve kanaat aktarma araçlarının seçmen iradesini sakata uğratarak haksız bir seçim rekabeti doğurduğunu kaygıyla gözlemlemekteyiz. Bu nedenle medya organlarının da kısıtlanmasına neden olacak her türlü baskı girişiminin sonlandırılması veya aday, ittifakların ve siyasi partilerin tamamına eşit derecede imkan tanınması için ilgili kurum ve kişilerin sorumluluklarının gereğini yerine getirmelerini beklemekteyiz.”

Diyarbakır Barosu açıklamanın sonunda, “Adil ve dürüst bir seçimin gerçekleşmesine katkıda bulunmak için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde oy verme ve sayım işlemlerin sonuna kadar gözlem ve tespitlerde bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz” ifadelerine yer verildi. (DUVAR)