Yüksekdağ'ın tahliye talebine ret

Figen Yüksekdağ, tutuklandığı davanın duruşmasında hakim karşısında. HDP'nin seçimlerde kilit parti olduğunu söyleyen Yüksekdağ, "Ben bugün kendim için tahliye istemem. Ama Selahattin Demirtaş için tahliye istiyorum" dedi. Mahkeme, Yüksekdağ'ın tahliye talebini reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin siyaset yasağı getirilen eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılanmasına gerekçe olan dosyanın 5. duruşması Ankara, Sincan Ceza İnfaz Kurumu kampüsünde yer alan duruşma salonunda yapılıyor.

Duruşmayı izlemek için Sincan’a gelen İsveç Büyükelçisi ile İngiltere ve Hollanda’dan gelen gazeteciler akreditasyonları olmadığı gerekçesiyle salona alınmadı.

Duruşmada söz alan Yüaksekdağ'ın avukatları, dosyaya erişimin konusunda mahkemenin koyduğu engellerin ortadan kaldırılmasını talep etti.

Daha sonra savunmasını yapan Yüksekdağ, şunları söyledi:

SUÇU YARGIYA MÜDAHALE EDEN İKTİDAR İŞLİYOR: Suç işlediğimiz iddiası ile bizlere dönük olan yargılamalar, HDP’ye dönük yargılamalar ile suç işleniyor. Ülke kritik bir dönemden geçerken bizlerin görevimizi yapmamız engelleniyor. Halkımız ve seçmenlerimiz için görevimizi yapmamızın engellenmesi bir suçtur. Bu suçu yargıya müdahale eden iktidar işlemektedir. Yargı maalesef siyasi iktidarın suçuna ortak oluyor.

BASKIN SEÇİM YETERLİ OLMAYACAK: Bizleri kamu düzenini bozmak ile suçlayan iktidar toplumun yapısını bozarak kamu düzenini bozmuştur. Bu durumdan çıkmak için 24 hazirandaki baskın seçim yeterli olmayacaktır. OHAL rejiminde seçim yapılması her şeyden önce özgür ve meşru olduğu gerçeğini yok eder. Bizler, belediye başkanları, milletvekilleri, halkın temsilcileri tutukluyken seçimlerin hür bir ortamda yapılması mümkün değildir.

DEMİRTAŞ EN ÖNEMLİ RAKİBİNİZ OLACAK: Bizleri tutukladılar. Peki HDP’yi susturdular mı? HDP’nin sesini iradesini bizi tutuklayarak yok edemezler. Bugün 1.5 yoldur tutuklu olan Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı adayımızdır ve yine siyasetin merkezindedir! İktidar bizi tasfiye etmeye çalışıyor 1.5 yıl geçti başaramadınız. 1.5 yıl daha geçse başaramayacaksınız! bir bakmışsınız korkulu rüyanız Selahattin Demirtaş 2. turda en önemli rakibiniz olacak. Biz bu halkın iradesiyiz, biz bu halkın sesini taşıyoruz ruhumuzda, aklımızda. Biz dimdik ayaktayız, çökmeyiz. Siyasi iktidar gibi değiliz biz halkın sesini, aklını taşıyoruz!

ONU İKTİDARDAN DÜŞÜRDÜK: Bu siyasi iktidar bu ülkedeki iyi şeylerden mutlu olmuyor. Örneğin özgür seçimlerden, renklerden mutlu olmuyor. 7 Haziran’da bunu yaptı. Savaş başlattı, HDP’ye karşı bir sürek avı başlatıldı. Çünkü onu iktidardan düşürdük. İşte bu yüzden yargılanıyoruz! Tarihte örneği olmayan şekilde Cumhurbaşkanı adayı tutuklu yargılanıyor. Yargı bu işte bir tuhaflık olduğunu anlamıyor mu?

DEMİRTAŞ ÖZGÜR KALMALIDIR: Ben bugün kendim için tahliye istemem. Ama Selahattin Demirtaş için tahliye istiyorum. Selahattin Demirtaş için değil, kendimiz için değil, biz tahliyeyi kendimiz için istemeyiz. Özgür seçimler için, seçmenler için isteriz. Selahattin Demirtaş özgür kalmalıdır. Bizlerin bu zamana kadar yargılandığımız hiç bir şey yüzümüzü yere eğdirmedi. Hiç bir zaman acaba demedik. Umudumuzu kaybetmedik. Ben HDP’ye, programımıza güveniyorum. Halklarımıza güveniyorum.

HATADAN DÖNÜLECEĞİNİ UMUYORUM: HDP, 7 Haziran’dan bugüne her zaman kilit partidir. 24 Haziran’da HDP Türkiye’nin geleceği için mühür basacak. Bizler HDP ve Türkiye’nin demokratik güçleri olarak kendi geleceğimizi kuracağız. HDPli arkadaşlarım çok zor şartlar altında baskılara rağmen çalışıyorlar. Bu zor şartlar altında çalışan halklar mutlaka kazanacak! Görevim fikrilerimi beyan etmek, siyaset yapmak olduğu halde fikrimi açıklamak ve siyaset yapmaktan ötürü suçlanıyorum. Bu sadece bana değil topluma yönelik yapılan bir hatadır bundan dönüleceğini umuyorum.

TAHLİYE TALEBİNE RET

Yüksekdağ, savunmasının sonunda tahliyesini talep etti. Avukatların da tahliye taleplerinin ardından kararını veren mahkeme heyeti, 'savunmanın tamamlanmamış olması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı' gerekçesiyle Yüksekdağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

ALMANYA'DAN İHLAL SUÇLAMASI

Öte yandan, yabancı diplomatların duruşmaya alınmamasına Almanya'dan eleştiri geldi. Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Twitter hesabından yapılan paylaşımda konuyla ilgili olarak "Türk yasaları ve diplomatik ilişkiler hakkındaki Viyana Anlaşması yine dikkat çekici bir şekilde ihlal edilerek diplomatlar gizli olmayan duruşmaya alınmamıştır" ifadelerine yer verildi.