Can TV yayına başlıyor

Can TV, Eutelsat ve Hotbird üzerinden normal yayına başlıyor: Herkesin sesi olacağız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Alevilerin ve ötekileştirilenlerin sesini ekrana taşıma" hedefiyle kurulan Can TV, 21 Mayıs’ta normal yayına başlıyor. Can TV, Eutelsat ve Hotbird uyduları üzerinden yayın yapacak kanalın merkezi Almanya’nın Köln şehrinde olacak. Can TV Yayın Kurulu üyesi Zeynel Gül, “Sessizlerin, susturulmuşların, öteki gösterilenlerin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

'ÇOK RENKLİLİK KABUL EDİLMEDİ'

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Gül, “TV10 yola çıkarken, öncelikli hedefimiz Alevileri birbiriyle tanıştırmaktı. Ülkemizde yaşayan Türkmen Tahtacı Aleviler var, benim de içlerinden geldiğim. Çepni, Kürt, Sıraç, Hubyarlı, Arap, Abdal, Romen Alevileri ve Bektaşiler var. Bu gruplardan hangisine sorsak, kendilerinden başka Alevi olmadığını öğrenmişler. TV10, 7 sene tüm bu farklı Alevileri tanıtmak, inançsal renklerini, dil renklerini, giyimsel renklerini ve daha farklı ritüellerini ekranlara yansıttı. Bu çok renkliliğin birbirini tanımasını, gelenekçi devletimiz kabul edemedi ve TV10 ekranları hiçbir gerekçe gösterilmeden karartıldı” dedi.

Sadece kendi televizyonlarının değil Hayatın Sesi, Yol ve İMC TV gibi tüm muhalif kanalların kapatıldığını hatırlatan Gül, “Oysa insanlarımızın şu an bilgi almaya o kadar çok ihtiyacı var ki. Alevi köylerinin hemen hepsinde demografik yapı ile oynanıyor. Maden arama, mermer arama, taş ocağı, açık işletme kömür madenleri, barajlar, HES’ler bahane gösterilerek bu yerleşim yerleri yok ediliyor. Ülkenin her yanında aynı durum yaşanıyor. Kapatılan kanallar içinde TV10 ile Yol TV internet üzerinden bu olumsuzlukları duyurmaya çalıştı. Çalıştı ama evlere girilmediği süre içinde internetten öte yayınlara ihtiyaç duyuldu. Can TV bu nedenlerden doğdu” diye konuştu.

'HER KESİMİ EKRANA TAŞIYACAĞIZ'

“İnsanlarımıza ulaşabildiğimizde her yayının bir karşılığı oluyor” diyen Gül, “Belli tecrübemiz de birikti. Örneğin Zeytinlik Yasası'nın geri çekilmesinde tüm Marmara, Ege, Akdeniz gibi zeytini olan insanların sesi olduğumuzu da gördük ve yasayı geri çekmek zorunda kaldılar. Ya da, Hacıbektaş’da Tahtacı Alevilerle, Adıyamanlı Kürt Alevilerin bir programda buluşması, kendi yörelerindeki deyişlerini, ağıtlarını, semahlarını buluşmasını binlerce insanın izlediği gibi. Tüm bunlar Can TV ile tekrar yayına çıkmamıza neden oldu” dedi.

‘EL VERSİNLER SES VERSİNLER’

Alevilerin birbirini tanımaya ihtiyacı olduğunu belirten Gül, “Ülkemizde tüm öteki gösterilenlerin, dağını, deresini, merasını, suyunu, börtü böcüsünü, yeşilini seven insanların, savaşlara, hukuksuzluklara karşı direnenlerin, ölümlere, çocuk tecavüzlerine karşı olan herkesin sesi olmaya devam edeceğiz. Dostlardan ricamız, el versinler, ses versinler. Birlikte olmayı başardığımız gün güzellikler bizimle olacaktır” diye konuştu.