AOÇ devrine tepki: Suçu yasallaştırmak da suçtur

AOÇ arazisi 29 yıllığına bedelsiz olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. CHP Milletvekili Zekeriya Temizel'in, “Suçu yasallaştırmak suçtur” sözlerine karşın yapılan yasalaşan düzenleme Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankapark ve hayvanat bahçesi kısmının içerisinde bulunduğu AOÇ arazisinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 29 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesine ilişkin teklif Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı.

Daha önce Meclis’e 3 kez gelen söz konusu düzenleme yine tartışmalara yol açtı. Teklifin Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında CHP grubu adına söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Zekeriya Temizel, söz konusu teklifin Atatürk’ün mirasına ihanet belgesi olduğunu söyledi. Atatürk’ün şartlı bağışla hazineye bıraktığı arazide kanunla değişiklik yapılma zorunluluğunun arazinin milletvekillerine emanet edildiği anlamı taşıdığını söyleyen Temizel şunları ifade etti;

'SUÇU YASALLAŞTIRMAK DA SUÇTUR'

“Atatürk Orman Çiftliği milletin malıdır, Atatürk'ün emanetidir, güvencesi de milletvekilleridir. Şimdi, ne yapıyorsunuz? Birileri suç işlemiş, yapılmaması gereken kanuna aykırı işlemleri yapmış, garip binalar yapmış, şimdi ne yapalım? Onu affedelim, yirmi dokuz yıla çıkartalım, bir de kiraya vermesini sağlayalım. Bu, keşke yapmasaydık diyeceğimiz kanunların en büyüğüdür. Bu gerçekten günahtır. Suçu yasallaştırmak da aslında suçtur. Burada bir suç var. Burada yasaya aykırı bir şekilde, hayvanat bahçesini tamamen yok ederek inşaatlar yapmak, binlerce ton beton dökerek bozkırdan kazanılmış tarım arazisini yok etmek suçtur. Ankara halkının, Ankara kentinin akciğerinden biri olacak olan bir yer olarak tasarlanmış bir yere bunları yapmak suçtur. Oraya binlerce insanı doldurup bağıra çağıra oralarda bir şeyler yapmak, döndürmek, dönme dolap yapmak suçtur. Ankara'nın etrafında dünya kadar yer var, götürün, oralarda yapın; engelleyen yok, bir şey yapan yok.”

‘YÜCE MECLİS’İN SON GÖREVİ BU OLMASIN’

Temizel, yapılan yasanın 26. Dönem Meclis’inin son kanunu olduğuna dikkat çekerek, “Yüce Meclisin son görevini Atatürk'ün mirasına sahip çıkarak yerine getireceğinden benim kuşkum yok” dedi, ancak teklif oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. CHP düzenleme yasalaşırsa bunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini duyurmuştur. Şimdi bu başvurunun yapılması bekleniyor.

MİMARLAR DA YARGIYA TAŞIYACAK

Mimarlar Odası Ankara Şubesi adına yapılan yazılı açıklamada da AOÇ’nin Atatürk’ün şartlı bağışı olduğu hatırlatıldı, arazinin bir kısmının 29 yıllığına belediyeye devri için “Bu devir hukuka aykırıdır. Vasiyete ihanet edildi” denildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru dahil, söz konusu yasanın iptali için tüm hukuki süreçleri işleteceğini duyurdu.

AOÇ DEVRİ NE GETİRECEK?

Kanunun Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında bir protokol imzalanacak. AOÇ’nin belirlenen arazisi Ankara Büyükşehir Belediyesine, hayvanat bahçesi, tema park, rekreasyon alanları ile buralara gelecek ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar yapılmak üzere 29 yıllığına ve bedelsiz olarak tahsis edilecek. Tahsis süresinin sonunda alan içerisindeki her türlü yapı tesis ve malzeme, bedelsiz olarak Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğüne devredilecek. Tahsis edilen bu alan, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edilecek şartlarla 29 yıla kadar üçüncü kişilere kiraya veya işletmeye verilebilecek. (DUVAR)