Altıparmak: AİHM, Roboski katliamını tarihe gömdü

AİHM, Roboski katliamıyla ilgili başvuruyu reddetti. Kararı duyuran hukukçu Altıparmak, "34 kişinin katledildiği Roboski katliamını tarihe gömdü. Roboski davasında AYM ve AİHM'in yaptığı adaletsizlik kadar canımı yakan bir vaka olmamıştı. İçim kaynıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ,Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı ile ilgili yapılan başvuruyu reddetti. Mahkeme, avukatların Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan başvuru sonrası talep edilen bir belgenin 2 gün geç ulaştırılmasını ret kararına gerekçe gösterdi.

AİHM'in kararını, başvuruda bulunan isimlerden biri olan Ankara Üniversitesi siyasal bilgiler Fakültesi öğretim görevlisi Kerem Altıparmak, Twitter hesabından duyurdu. Altıparmak'ın AİHM'in tavrını da eleştirdiği paylaşımı şöyle:

“AİHM, Encu/TR kararında avukatların AYM'ye iki gün geç belge yollaması nedeniyle çoğu çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski katliamını tarihe gömdü. Mahkemenin adını artık Avrupa Kabul Edilemezlik Mahkemesi olarak değiştirmek lazım, çünkü en iyi yaptıkları şey o! Roboski davasında AYM ve AİHM'in yaptığı adaletsizlik kadar canımı yakan bir vaka olmamıştı. İçim kaynıyor. Çoluk çocuk 34 kişi katledildi, 7 yıl hiçbir şey yapılmadı. Şimdi bu 7 yıl unutuldu, avukatların 2 gün gecikmesi nedeniyle dava reddedildi. Söyleyecek söz bulamıyorum!"

BEŞTAŞ: AİHM KURULUŞ FELSEFESİNE DİNAMİT KOYDU

AİHM kararını eleştiren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Hadi 2 belge eksik olsa, 34 canın böyle büyük bir katliamın bu şekilde cezasız bırakılmasının hukukla, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi veya yasayla açıklanabilir bir tarafı yoktur. AİHM bu kararla kendi kuruluş felsefesine dinamit koymuştur. Usul açısından bu 2 belge eksikliğini kabul etsek bile bu telafi edilemeyecek bir şey değil. Zaten belgeler sunulmuş" dedi.

"Avrupa artık Roboski katliamının tarafıdır, faillerin tarafındadır" diyen Beştaş, "Mağdurların ailelerin tarafında değildir. Bu çok ciddi bir meseledir. Türkiye ile bu konuda varsa bir anlaşmaları, işbirlikleri derhal çıkıp açıklamalılar. Bu belgeleri tamamlamak bu kadar mümkünken, üstelik tamamlanmış da. Bunun Büyük Daire'den dönmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)