Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye'ye geldi

Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye'ye geldi. Havalimanında açıklama yapan Kılıç, "Danışmalar için çağrıldım. Önümüzdeki döneme ilişkin görüşlerimi paylaşacağım. Alınacak karar hükümetimizin kararıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki İsrail saldırıları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye'ye çağrılan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, İstanbul'a geldi. Kılıç, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'de yaşananların katliam olduğunu belirten Serdar Kılıç, "Gazze'de yeni bir dram yaşanıyor alınan bu karar bağlamında. Tarihi gerçeklere uymayan 3 din açısından Kudüs'ün taşıdığı önemi hiç dikkate almayan, bölgesel hassasiyetleri bütünüyle göz ardı eden bu karar alındı. Sonuçta görüyorsunuz maalesef bugün yaşanan dramla karşı karşıyayız. Biz ABD yönetimine İsrail'in çıkarlarına hizmet etmeyeceğini, yeni ihtilaflara yol açacağını anlatmaya çalıştık" dedi.

'AFRİN İÇİN BİZE ÇAĞRI YAPANLAR, İSRAİL'İ KINAMIYOR'

"Ne acıdır ki özel bir gün seçildi bu karar için. Şehitler veriliyor" diyen Kılıç, "Beni üzen nokta, Afrin'de biz terör örgütüne mücadele verirken sivil kayıpların önlenmesi konusunda bize çağrı yapan bütün ülke ve insani yardım kuruluşları, 60'ın üzerinde şehit var, hiç kimse bunu kınamıyor. Hiç kimse bunun karşısında şiddetle durmuyor. Bu insani dramın karşısında maalesef gereken insanlığı sergilemiyor" şeklinde konuştu.

'DANIŞMALAR İÇİN ÇAĞRILDIM'

İstişare amaçlı çağrıldığını belirten Kılıç, "Biliyorsunuz ABD henüz Ankara'ya büyükelçi atamadı. Maslahatgüzar seviyesinde. Danışmalar için çağrıldım. Ankara'ya gittiğimizde görüşeceğiz. Washington'da yaşananlar nedir? Neler yapmayı düşünüyorlar. Görüşmelerimi anlatacağım. Önümüzdeki döneme ilişkin görüşlerimi paylaşacağım. Alınacak karar hükümetimizin kararıdır" dedi.

'TÜM MUHATAPLARA KARARIN YANLIŞ OLACAĞINI ANLATTIK'

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının Donald Trump'ın görev başladığı sıralarda konuşulduğunu söyleyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Sayın Dışişleri Bakanımız, Trump'ın yemin törenine katıldı. Kudüs kararı o tarihlerde dillendirilmeye başlanmıştı. Temas ettiği tüm muhataplara bunun ne kadar yanlış karar olacağını ve bu kararın alınmasından mutlak suretle imtina edilmesi gerektiğini anlatmıştı. Devam eden süreçte de Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, biz anlattık. Fakat dediğim gibi iç politik saikleriyle alınan karar, maalesef olmadık bir günde yürürlüğe konuldu ve bu durumla karşı karşıyayız" dedi. (İSTANBUL/DHA)