Munzur'da 'acele kamulaştırma'ya durdurma

Munzur Vadisi'ne yapılması planlanan barajlar için verilen 'acil kamulaştırma' kararının yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danıştay 6. Dairesi, Dersim’de yapılması planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile HES II projeleri için bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acil kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu. durdurma kararında Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Milli Park Kanunu ile mülkiyet hakk ve anayasanın orantılılık ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım, karara ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Anılan baraj projelerinden en büyüğü durumunda bulunan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile HES II Projesi’ne karşı açtığımız davada Danıştay 13. Dairesi’nin 2010/995 E. sayılı dosyasında verdiği 11.10.2010 tarihli karar ile ‘Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’nın onaylanmadığı, milli park niteliğini taşıyan Munzur Vadisi’nde su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesinin, Milli Parklar Kanunu ve ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca, ancak, kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk koşullarının gerçekleştiğinin ilgili Bakanlıkça ortaya konulmasına bağlı olduğu...’ gerekçeleriyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.”

Dairenin kararı 4’e karşı 1 oy çokluğu ile aldığını belirten Yıldırım, Danıştay tarafından karara itiraz yolunun da Anayasanın 138. maddesi gereği kapatıl olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)