Erdoğan: Teröristle gazeteciyi karıştırmayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Londra'da cezaevindeki gazeteciler nedeniyle seçimlerin adil olup olamayacağı soruldu. Soruya soran gazeteciye elindeki bilgilerin yanlış olduğunu söyleyen Erdoğan, "Teröristlerle gazetecileri birbirinden ayırın" dedi. Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Therasa May ise "Terörizm ve Suriye sınırında olup bitenler çok önemli. Bunlarla mücadele ederken belli başlı demokratik değerlerden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizdik" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra'da Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile görüştü. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

'10 YILDA TİCARET YÜZDE 50 ARTTI'

Toplantıda ilk sözü alan Theresa May, "IŞİD'le mücadele konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile mutabakat ifade etti. Suriye'de, Türkiye'yi de ilgilendiren istikrar, siyasi çözüm ve barıştan yana olduğumuzun altını çizdik" dedi.

Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yardım için elinden geleni yaptığını söyleyen May, "Toplamda Birleşik Krallık olarak 750 milyon pounddan daha fazla ikili bir yardım öngörüsünde bulunduk. Avrupa Birliği bütçesi de buna dahil. Türkiye'nin bu çalışmalarına yardımcı olabilmek için" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticareti 10 yılda yüzde 50 arttığını dile getiren May, "İlişkilerimizin üzerine inşa edilebileceği sağlam bir ticari zemin olduğunun altını çizmek isterim" ifadelerini kullandı.

'DEMOKRATİK DEĞERLERDEN VAZGEÇİLMEMELİ'

"15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türk halkının yanında yer aldık" diyen May, "Demokratik olarak seçilmiş hükümete saldıranların, mahkemeye çıkarılmasını isteriz. Tabi ki PKK kaynaklı terörizm ve Suriye sınırında olup bitenler de çok önemli. Bunlarla mücadele ederken belli başlı demokratik değerlerden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizdik" dedi.

'SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ GÜNDEME GELDİ'

May'den sonra konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Birleşik Krallık'ın tavrının çok değerli olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra iki ülke ilişkilerinin nasıl geliştirileceğini ele aldıklarını söyledi. Erdoğan, "Birleşik Krallık, ülkemizin Avrupa'daki en büyük ikinci ihraç pazarıdır. 3 binden fazla İngiliz şirketine ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz" dedi.

Savaş uçağı projesinin de gündeme geldiğini aktaran Erdoğan, "İki ülke firmaları beşinci nesil savaş uçağı olarak tasarladığımız mili muharip uçak projesinde işbirliği yapıyor. Bugünkü temaslarımızda stratejik öneme sahip bu projeyi de ele aldık" şeklinde konuştu.

'NİYET BEYANI İMZALANDI'

Güvenlik alanında işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Erdoğan, "PKK, FETÖ gibi terör örgütü üyelerinin iadesi konusunda İngiltere ile işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz. İçişleri bakanlarımız tarafından güvenlik işbirliğine yönelik bir niyet beyanı imzalanmasından memnuniyet duyuyoruz. Güvenlik ve istihbarat konusunda yeni anlaşmalar için çalışmalar sürüyor" dedi.

İsrail büyüelçiliğini Kudüs'e taşıyan ABD ve İsrail'e tepki gösteren Erdoğan, "ABD, tarih seni affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail'i hiç affetmeyecek, bunu da göreceğiz. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.

'TERÖRİSTLER GAZETECİYİ AYIRIN'

Bir gazeteci Erdoğan'a, "Seçimler yaklaştı, seçimlerin adil ve özgür olmasını nasıl sağlayacaksınız? 200 küsür gazeteci, profesörler, askerler, öğretmenler, cezaevindeyken bunu nasıl sağlayacaksınız?" şeklinde soru yöneltti.

Erdoğan, "Her şeyden önce size aktarılan bilgiler yanlış. Teröristlerle gazetecileri birbirinden ayırın. Bankamatiklerde paraları götürenler, silahla yakalananlar, insan öldürenler elinde bir kart var diye her taraf serbest değil. Şu anda yargımız teröre karışmış olanlarla ilgili bu tür kararları vermiştir. Dün de buna benzer bir soruyu sordular. Gereken cevabı vermiştim ama herhalde size ulaşmadı. Teröristten gazeteciyi olmaz" yanıtını verdi.

MAY: 2 DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

"İsrail'i terör devleti olarak tanıyor musunuz?" sorusu üzerine Theresa May, "İnsanların hayatlarını kaybettiğini görmemiz trajik. Bu bir şiddet ve barış çabalarına zarar veriyor. Elbette, İsrail'de ve işgal altındaki Filistin topraklarına barışın ve istikrarın gelmesini isteriz. O bakımdan biz de 2 devletli bir çözüm yönüne çalışmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)