Türk çeliği için eski vali lobici oldu

ABD'nin çelik ve alüminyumda ilave gümrük vergisi getirmesi üzerine, Türkiye kota uygulamalarından muaf kalabilmek için lobicilik faaliyetlerine başladı. Eski New York Valisi Pataki Borusan ile anlaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya gazetesinden Kerim Ülker bugün köşesinde Türk çeliğinin lobisini eski New York Valisi'nin üstlendiğini yazdı. ABD'nin geçen yıl ithal ettiği 34.6 milyon ton çelikle dünyanın en büyük ithalatçısı olduğunu belirten yazar, ithalatta Türkiye'nin yüzde 6'lık payının olduğunu ifade etti.

Son dönemde Washington yönetiminin, demir-çelikte yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10 ilave gümrük vergisi getirdiğini, bazı ülkelerin ise bu karardan muaf tutulduğunu anlatan yazar bazı ülkelerin süreli, bazılarının da kota uygulamasıyla muafiyet alırken AB, Güney Kore, Brezilya, Meksika ve Kanada'nın uygulamanın dışında kaldığını ifade etti.

BORUSAN PATAKİ İŞBİRLİĞİ

Türkiye, Hindistan, Çin gibi ülkelerin muafiyete dahil edilmemesi üzerine, Türkiye'den çeşitli temasların gündeme geldiğinin altını çizen Ülker, bu konuda resmi ilk temasın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldiğini; sektörün önemli oyuncularından Borusan'ın, ABD’de Türk çeliği lobisi oluşturmak için çalışma başlattığını anlattı.

Bunun için Eski New York Valisi George Pataki ile anlaşıldığını söyleyen yazar, Pataki'nin New York’ta 1994 - 2006 döneminde 12 yıl valilik yaptığını, 11 Eylül'de görevde olan Cumhuriyetçi Vali'nin 2002'de New York Valiliği seçimleri öncesi 6 Ekim Deklarasyonu’nu yayınladığını ve bu deklarasyonda Pataki'nin, Türklerin Yunanlı azınlığa soykırım uyguladığını ve 9 Eylül’de İzmir’in Türkler tarafından yakıldığını ileri sürdüğünü hatırlattı.