Cumhurbaşkanı Erdoğan: Birleşik Krallık'ın dayanışmasını asla unutmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'da yaptığı konuşmada Birleşik Krallık'ın, darbe girişime karşı gösterdiği dayanışmayı unutmayacaklarını söyledi. Erdoğan, "Türk demokrasisini, TBMM'yi, seçilmiş hükümeti ve doğrudan şahsımı hedef alan bu alçak darbe girişiminin ardından ülkemizle sergilenen dayanışmayı asla unutmayacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra’da düzenlenen "Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu"na katıldı.

İki ülke ilişkilerinin 500 yılık bir geçmişi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylesine köklü bir tarihi geçmişe sahip Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri işbirliğimizin her alanda daha da geliştiği, derinleştiği ve ivme kazandığı bir dönemden geçiyor. İlişkilerimizin bugün ulaştığı yüksek düzeyde, yakın zamanda her iki ülkede gerçekleştirilen halk oylamalarının önemli bir etkisi vardır" dedi.

16 Nisan anayasa referandumu ile Türkiye'nin yönetim sistemi değişikliği yapıldığını ifaden eden Erdoğan, "Birleşik Krallık ise 2016 yılında halk oylamasında alınan Brexit kararını uygulamak konusunda adımlarını atıyor. Bunun için bir yanda Avrupa Birliği ile müzakerelere devam ediyor, bir yandan da kendisini Brexit sonrası döneme hazırlayacak reformlar üzerinde çalışıyor" diye konuştu.

Birleşik Krallık'ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma gösterdiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

DEMOKRASİDEN YANA TAVIR KOYULDU: "İlişkilerimizi yakınlaştıran bir başka önemli husus ise Birleşik Krallık’ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkemizle gerçekleştirdiği samimi dayanışmadır. Türk demokrasisini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, seçilmiş hükümeti ve doğrudan şahsımı hedef alan bu alçak darbe girişiminin ardından ülkemizle sergilenen dayanışmayı asla unutmayacağız. Birçok Batı ülkesi bu hain saldırıyı kınamaktan dahi acizken, İngiliz makamları anında gerekli destek açıklamalarını yaptı ve demokrasiden yana tavrını koydu."

STRATEJİK ORTAKLIK BASİT BİR TERCİH DEĞİL: "Türkiye’yle Birleşik Krallık arasındaki stratejik ortaklığı basit bir tercih olmanın ötesinde her iki ülkenin ve aynı zamanda geniş bir coğrafyanın menfaatleri açısından bir gereklilik olarak değerlendiriyorum. Türkiye olarak Avrupa Atlantik bölgesinin güvenliğine önem veriyoruz. Orta Doğu’da kalıcı barış ve güvenliğin sağlanması için çalışıyoruz. Suriye, Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkelerin istikrara kavuşturulmasını hedefliyoruz. Terörizmin her türüyle ortak mücadele edilmesini istiyoruz. Tüm bu hususlar ülkelerimizin öncelikli gündeminde önemli bir yere sahiptir."

İKİ MÜTTEFİK OMUZ OMUZA MÜCADELE EDİYOR: “Ülkemizin yanı başında tüm dünyayı etkileyen çok ciddi sinemalar yaşanıyor. Türkiye ve Birleşik Krallık, uluslararası toplumun iki sorumlu üyesi ve iki müttefik olarak bu sinemalarda omuz omuza mücadele ediyor. Terör ve düzensiz göçün sebepleriyle kaynağında mücadele edilmesi konusunda karşılıklı olarak biz kararlıyız. Dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılması bakımından daha fazla işbirliği yapılması hususunda da ortak iradeye sahibiz." (LONDRA/DHA)