Helin Palandöken davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi

Lise öğrencisi Helin Palandöken'i öldüren Murat Yetgin için "çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Duruşma öncesinde açıklama yapan Palandöken'in babası Nihat Palandöken, "Kadınları öldürenlere ödül gibi cezalar veriliyor. Medya ve yargı eliyle kadın cinayetlerine gerekçeler üretiliyor. Katledilen kız çocuklarımızın ölümleri meşrulaştırılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken'i öldüren ve 2 arkadaşını yaralayan Mustafa Yetgin ile Yetgin'i olay araçla olay yerine götüren arkadaşı Halis Can Dağarslan'ın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul Anadolu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugün görülen duruşmasına tutuklu sanık Mustafa Yetgin, tutuksuz sanık Halis Can Dağarslan, müştekiler Deniz Morsümbül, Cemil Yıldız, Nihat Palandöken ve avukatları katıldı.

Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken'in avukatı Şilan Palandöken, Mustafa Yetgin'in "tasarlayarak çocuğu öldürmek" suçundan en ağır ceza ile cezalandırılmasını istedi. Katılanlar vekili Ferhat Teymur da tutuksuz sanık Halis Can Dağarslan'ın tutuklanmasını talep etti.

Söz alan Mustafa Yetgin, olayın planlı gerçekleşmediğini söyledi. Mahkeme, tutuksuz sanık Halis Can Dağarslan'ın tutuklama talebinin reddine karar verdi.

SAVCI 2 SANIĞA DA CEZA İSTEDİ

Söz alan duruşma savcısı Hasan Çakıcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Çakıcı, Mustafa Yetgin'e, "çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını verilmesini istedi.

Savcı Çakıcı, sanığın müşteki mağdur Cemil Yıldız'a karşı eylemi için, "Çocuğa karşı tasarlayarak öldürmeye teşebbüs", Deniz Morsümbül'e yönelik suçundan, "Silahla kasten yaralama", okuldaki eylemlerinden dolayı da "Silahla tehdit" suçlarından 19 yıldan 39 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Çakıcı, tutuksuz sanık Halis Can Dağarslan'ın "Çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etme", "Çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs etme" ve "Silahla kasten yaralamaya yardım etme" suçlarından 23 yıl 6 aydan 32 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Mustafa Yetgin, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Tutuksuz sanık Hasan Can Dağarslan, esas hakkındaki mütalaayı kabul etmediğini belirterek olay yerine götürdüğü Yetgin'in böyle bir şey yapacağından haberi olmadığını savunarak beraatini istedi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

'MEDYA VE YARGI ELİYLE CİNAYETLERE GEREKÇE ÜRETİLİYOR'

Duruşmadan önce kadın örgütleri tarafından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken okudu.

Kızının 13 Ekim 2017 tarihinde okul çıkışı bir erkeğin silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünü söyleyen Nihat Palandöken, "Bu ülkede kadınları öldürenlere ödül gibi cezalar veriliyor. Kadın cinayetlerinin durdurulması ve önlenmesi için caydırıcı cezaların uygulanması lazım. Medya ve yargı eliyle kadın cinayetlerine gerekçeler üretiliyor. Katledilen kız çocuklarımızın ölümleri meşrulaştırılıyor" dedi.

'1 MİLYON İMZA TOPLAYIP MECLİS'İN ÖNÜNE GİDECEĞİZ'

Kızının katilinin hak ettiği cezaya çarptırılmasını isteyen Nihat Palandöken, "1 milyon imza toplayıp Meclis'in önüne gideceğiz. Meclis'e vereceğiz, bireysel silahlanmaya karşı yasayı geçirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Duruşma için adliyeye gelen HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da "Tesadüf değil, erkek şiddeti diyoruz, çünkü gerçekten bunun bir adı var. En yakınımızdaki erkekler tarafından gerçekleştiriliyor bu şiddet. Ama kadın dayanışması da çok güçlü. Bugün burada gördüğümüz gibi bütün davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

(İSTANBUL/DHA)