Akın Öztürk'e 252 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

224 sanıklı Genelkurmay Çatı Davası'nda eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de aralarında olduğu 35 sanık için 252'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 55 bin 880'er yıl hapis cezası istendi. 13 sanığın ise beraati talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı'nda yaşananlarla ilgili 224 sanığın yargılandığı davada mütalaa açıklandı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 35 sanık hakkında 252'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 55 bin 880'er yıl hapis cezası istendi.

Savcı, "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi oldukları belirtilen sanıkların ülke genelindeki tüm eylemlerden sorumlu tutulmasını ve Fetullah Gülen ile diğer firari sanıkların dosyasının ayrılması talep etti.

Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Genelkurmay Çatı Davası'nın bugünkü duruşmasına sanıklar, müştekiler, AK Parti üyeleri ve taraf avukatları katıldı.Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, dünkü celsede mütalaasını açıklamayacağı söyleyen duruşma savcısı Bülent Karakuş'a söz verdi.

Savcı Karakuş, "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi 35 kişinin Türkiye'deki bütün eylemlerden sorumlu tutulmasını talep ederek, önce bu sanıklara istediği cezaları açıkladı. Karakuş, sanıkların "Anayasayı ihlal", "kasten öldürme" ve "Cumhurbaşkanına suikast girişimi" suçlarından 252'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile yaralanan güvenlik güçleri ve siviller için de 55 bin 880'er yıl hapisle cezalandırılmaları talep etti. Ceza istenen sanıklar şöyle:

- Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk.

- Eski tümgeneraller Osman Ünlü, İlhan Talu, Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli.

- Eski tuğgeneraller Ahmet Bircan Kırker, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Gökhan Şahin Sönmezateş, Hakan Evrim, Mehmet Partigöç, Murat Aygün, Özkan Aydoğdu, Ünsal Coşkun.

- Eski tuğamiraller Ömer Faruk Harmancık, Sinan Sürer.

- Eski albaylar Ahmet Özçetin, Ali Yazıcı, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Doğan Öztürk, Fırat Alakuş, Muhsin Kutsi Barış, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Orhan Yıkılkan, Osman Kardal, Osman Kılıç, Ramazan Gözel

- Eski yarbaylar Ertuğrul Terzi, Halil Gül, Özcan Karacan, Savaş Kabaklı ve Mehmet Şahin.

Savcı Karakuş, sanıklardan bazılarının başka davalarda, "Anayasayı ihlal" ve "Cumhurbaşkanına suikasta teşebbüs" suçlarından ceza aldıkları için, bu suçlardan cezalandırılmamalarını talep etti. Savcı, sanıkların ayrıca, "mala zarar verme" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından da farklı yıllarda hapisle cezalandırılmasını istedi.

153 SANIĞA 977 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Savcı, aralarında bazı "sivil imamlar"ın da bulunduğu 153 sanık için "Anayasayı ihlal" suçundan 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Bu sanıklardan çoğunu 11 sivil ile 1 askerin hayatını kaybetmesi, 45 sivilin yaralanmasından ve bazı komutanların kaçırılmasından da sorumlu tutan savcı, sanıkların toplamda 13 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 977 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı mütalaasında, aralarında Fetulah Gülen'in de bulunduğu haklarında yakalama kararı olan sanıklar Ali Kalyoncu, Adem Özer, Ali Irmak, Mehmet Aytaç, Neşet Gülener, Serkan Coşkun, Serhat Pahsa, Şener Doğrugören, Tayfun Özek, Tevfik Gök, Turgay Er ve Turgay Sökmen hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesine, bu durumun yargılamayı uzatacak olması nedeniyle dosyalarının ayrılmasını talep etti.

Savcı, sanıklar Yüzbaşı Bayram Akpan, siviller Mustafa Akyıldız, Mehmet Uslu, Fatih Okutur, Muhammed Uslu, Ramazan Cömert, Üsteğmen Kübra Yavuz, astsubaylar Lütfü Karaca ve Uğur Kent'i, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan cezalandırılmasının yer olmadığına karar verilmesini talep etti. Savcı, bu sanıkların sadece "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

13 SANIĞA BERAAT TALEBİ

Savcı, sanıklar Barış Erdemir, Cahit Kükey, Deniz Aydın, Fahri Kafkas, Hakan Toprak, Mesut Ürkmez, Murat Can Avtan, Mustafa Mengi, Serkan Candan, Ümit Keskin, Murat Pekgüler, Hüseyin Yıldırım, Yusuf Yalçın'ın delil yetersizliğinden beraatlarını talep etti.

CEZA ALIRLARSA HAKLARI KISITLANACAK 

Savcı, mütalaada cezalandırılmalarını istediği her sanık için ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinin uygulanmasını talep etti. Buna göre, sanıklar ceza aldıkları takdirde, çocuklarının velayet hakkı ile seçme ve seçilme haklarını kullanamayacaklar.

Duruşma, yarın katılan avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınmasıyla devam edecek. (ANKARA/DHA)