9 aydır Filistin'e yürüyen İsveçli Ladra: Filistin özgürleşmeden bu yolculuk bitmez

İsveçli aktivist Benjamin Ladra, Filistin'de yaşananlara dikkat çekmek için 9 aydır yürüyor. Yürüyüş boyunca bomba uzmanlarınca aranan, gözaltına alınıp tutuklanan, büyükelçilerle ve başka aktivistlerle karşılaşan Ladra, “Filistin özgür olmadan yolculuk bitmez” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveçli aktivist Benjamin Ladra, yürüyerek Filistin'e gitmek üzere 9 ay önce İsveç'in Göteborg kentinden yola çıktı. 11 ülkeyi yürüyerek geçtikten sonra Türkiye'ye ulaşan Ladra şu an Ankara'da. İsrail'in Filistin'e yaptıklarına dikkat çekmek için böyle bir eylem kararı aldığını söyleyen Ladra, Filistin'e vardıktan sonra da yeni eylemler yapacağını söylüyor. Yol boyunca yaşadıklarını Gazete Duvar'a anlatan Ladra, “Filistin özgür olmadan yolculuk bitmiş sayılmaz” diyor.

YÜRÜYÜŞ KARARINI NASIL ALDI?

Ladra, İsveç'ten Filistin'e yürüme kararını neden aldığını şöyle anlatıyor: “İsrail güçlerinin Filistin halkına karşı yaptığı insan hakları ihlalinde farkındalık yaratmak istedim. Filistin hikayesini mümkün olduğunca çok insanla paylaşmak istiyorum. İnanıyorum ki işgal altında olan Filistin'de ne olduğunu çok az kişi biliyor. Eğer daha fazla insan Filistin'de neler olduğunu bilirse o zaman daha fazla insan bu işgali bitirmek için hareket eder ve ben de bu adaletsizliğin sonunu görmek istiyorum. Böyle bir yürüş yaparak bu farkındalığı göstermek için etkili bir yol olduğunu düşünüyorum. İşte bu yüzden böyle bir karar aldım.”

'ARTIK KONUŞMA YAPMA YAPMAYA SON VERMEMİZ LAZIM'

İsrail'in Filistin işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyen Ladra, bunun son bulması için artık somut adımlar atılmasını istiyor: “İşgal altında olan Filistin'de neler olduğunu bilen insanlar Filistin halkını destekliyor ve İsrail'in insan haklarına karşı ihlalini ve uluslararası hukuka karşı yaptığı ihlali kınıyor. Bunları somut politikaya çevirerek hareket etmemiz lazım. Artık konuşma yapmayı bitirmemiz gerekiyor.”

9 aydır yürüyen Ladra, bu ana kadar 11 ülkeyi geçti. Yürüyüşün 1 yılın sonunda Filistin'e varmayı planlayan Ladra, yol boyunca yadıklarından bazılarını şöyle anlatıyor:  “9 aydır yürüyorum ve bu zaman içerisinde çok şey yaşadım. Çok harika insanlarla karşılaştım ve bu insanlar bana çok güzel şeyler öğretti. Ne zaman Filistin hakkında konuşsam insanlar şaşırıyor. Yürürken Bulgar sınır polisi tarafından tutuklandım. Prag’da bomba birlikleri tarafından arandım ve Avusturya'da antiterör polisi ile karşılaştım. Elçilerle, siyasetçilerle, insan hakları grupları ve eylemcilerle karşılaştım. Şimdiye kadar bu kadar yol yürümek çok zengin bir deneyim.”

'FİLİSTİN ÖZGÜR OLMADAN BİTMEZ'

Ladra'nın bundan sonraki durağı Lübnan. Lübnan'dan sonra Mısır'a buradan da Ürdün'e ulaşmayı planlayan Ladra'nın son durağı ise Filistin olacak. Ladra son olarak şöyle devam etti: “Daha çok neyi geliştirebilirim üzerine kafa yoracağım. Ardından da bir sonraki projemi planlayacağım. Sonuçta Filistin özgür olmadan yolculuk bitmiş sayılmaz.”