ÖGİ: Nisan'da 33 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle açıklama yaptı. Nisan ayı raporuna göre, 17 gazeteci gözaltına alındı ve 33 gazeteci tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İHD Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, “Ne yazık ki yaşadığımız ülkede bu günlerin hiçbir ağırlığı ve karşılığı yoktur” denildi.

ÖGİ adına açıklama yapan Hakkı Boltan, “Bu ülkede yaşayan gazeteciler, bugünlere de acıları ile girerler ve bugünlerde daha çok acılarını konuşurlar. Nasıl saldırıya uğradığını, nasıl gözaltına alındığını, ne kadar zindanda kaldığını, ne kadar komik ve mesnetsiz konularla itham edildiklerini paylaşırlar. Nasıl mallarına, basın ve yayın araçlarına el konulduğunu, bu gibi varlıkları nasıl birilerine peşkeş çekildiğini sonu gelmez biçimlerde anlat anlat bitiremezler” şeklinde konuştu.

'HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPMAK ANLAMSIZ'

Ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House’un 2014 raporuna göre, Türkiye’nin son 15 yıldır ilk kez "kısmen özgür ülkeler" kategorisinden "özgür olmayan ülkeler" kategorisine gerilediğini hatırlatan Boltan, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) 25 Nisan 2018 günü Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayınladığı raporda ise Türkiye’nin geçen yıla göre iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci olduğunu söyledi.

"Geçen ay 17 gazeteci zindanda iken bu ay bu sayı 190’a çıktı" diyen Boltan, gazetecilerin hükümetten beklentilerini kalmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Herkes bu konuda hemfikir ki AKP hükümeti Türkiye’yi dünyanın en büyük zindanı durumuna getirmişken kendisini de bu zindanın kapısındaki gardiyanı yapmıştır. Bu koşularda ÖGİ olarak hükümete çağrı yapmanın anlamsız olduğunu biliyoruz. Biz çağrımızı gazetecilere, basın ve yayın kurum temsilcilerine yapıyoruz ve şunu diyoruz: Basın özgürlüğüne ve özgür basın geleneğine olan güveninizi zayıflatmayın. Onu güçlendirin."

NİSAN AYI RAPORU: 29 GAZETECİYE CEZA VERİLDİ

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin (ÖGİ) Nisan ayına ait veriler ise şöyle sıralandı:

- 190 gazeteci cezaevinde.

- 17 gazeteci gözaltına alındı.

- 33 gazeteci tutuklandı.

- 2 gazeteci için dava açıldı.

- 50 gazeteci yargılandı.

- 29 gazeteciye toplamda 144 yıl, 2 ay ve 29 gün ceza verildi. Ayrıca 3 bin TL para cezası kesildi.