İzmir'de yüz binler Gündoğdu Meydanı’nda

İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Gündoğdu Meydanı’nı oldu. Binlerce İzmirli 1 Mayıs kutlamalarına başladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İzmir'de 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü ilk olarak ilçelerde başladı. Sabah saatlerinde Aliağa, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Buca, Narlıdere, Urla, Seferihisar ve Çeşme'deki ilçe meydanlarda kutlamalarını gerçekleştiren işçiler Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

İzmirliler DİSK, KESK, TMMOB, Türk-İş, Birleşik Kamu İş, İZSMMMO ve Liman-İş’in çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda binlerce kişi kutlamalara başladı. Toplanma noktaları ve Gündoğdu Meydanı’nda sabahın erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Gündoğdu Meydanı’ndaki miting için sendikalar, odalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri 4 ayrı noktada yürüyüş kolu oluşturdu. Türk-İş Alsancak liman girişinde, DİSK, KESK ve BHH Konak’ta, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EMEP ve HDP Cumhuriyet Meydanı’nda, CHP ise Montrö Meydanı’nda toplanarak yürüyüşe geçti.

Yenikapı Tiyatrosu ve “Dünya yerinden oynar işçiler zengin olsa" sloganı eşliğinde halaylar çekerek alana gelen Lastik-iş işçileri, alanda renkli sahnelere sebep oldu.  Türk-iş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım'ın okuduğu ortak metinde, 1977 1 Mayıs'ında, 10 Ekim Ankara Katliamı'nda Soma, Ermenek, Kozluca ve Türkiye'nin dört yanında iş cinayetlerine kurban edilen tüm işçi ve emekçiler anıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL döneminde grevlere getirilen kısıtlamalara yönelik açıklamalarına değinen Yıldırım "Geçen hafta OHAL'i niçin uzattıklarını bir kez daha itiraf ettiler... Grevli gerçek toplu sözleşmesi hakkımızın, örgütlenme ve siyaset yapma hakkımızın yok sayılmasına, grev hakkımızın OHAL gerekçesiyle ortadan kaldırılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yıldırım açıklamayı "Dostlar, bahar güzel günleri müjdeliyor. Karanlık bulutlar dağılıyor. Abluka kırılıyor. Umut tohumları birer birer tomurcuk açıyor.Emekçilerin gerici, faşist, militarist kuşatmayı paramparça edecek kararlığı ve inancı büyüyor. Üreten, yaşatan ve var edenler, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’müz kutlu olsun! Yaşasın 1 Mayıs!

Biji Yek Gulan!". Miting, Bandista Müzik Grubunun konseri ile sonlandı.

Bandista performansının ardından Soma'da oğlunu kaybeden bir baba Soma Tertip Komitesi adına 13 Mayıs'ta Soma'da gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptı. "13 Mayıs güzel günlere inananların isyan bayrağının yükseleceği gün olsun" dediği babanın konuşması  şöyle; "301 artık bir rakam olmaktan çıkmıştır, 301 bu ülkede bir avuç kömür için ömür verenlerle aç gözlü patronlar ve sermaye arasındaki kavganın simgesidir. 13 Mayıs yaklaşıyor, 13 Mayıs bizler için kavganın günüdür. Alınteriyle çalışanlarla emek hırsızları arasındaki kavganın günüdür. Bu kavga, eşitlik ve adalet için çırpınanların kavgasıdır. Ben de sizleri bu kavgaya ve 13 Mayıs'ta Soma'ya çağırmaya geldim. Gelin yanyana, omuz omuza olalım."