Ergün Atalay: Bazı sendikalar, 'Biz hükümetin sendikasıyız' diyor

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, bazı sendikaları "Biz hükümetin sendikasıyız" dediğini söyledi. Atalay, "Hükümetin sendikası sarı sendika olur, naylon sendika olur kısacası sendika olmaz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'da yapılan 1 Mayıs kutlamasında konuşan TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bazı sendikalar var ya, 'Biz hükümetin sendikasıyız' diyorlar. Hükümetin sendikası sarı sendika olur, naylon sendika olur kısacası sendika olmaz" dedi. Eskişehir'de şeker fabrikası önünde yapılan etkinlikte özelleştirmelere tepki gösterildi. Zonguldak, Bursa ve Antalya'da yapılan kutlamalar da binlerce kişi katıldı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Hatay'da kutladı.

Hatay'ın Antakya ilçesinde yapılan kutlamaya, çevre illerden gelen TÜRK-İŞ'e bağlı çeşitli sendikalar, kortej halinde yürüyerek kutlama alınına girdi. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Antakya Belediyesi Mehteran Takımı ve Antakya Medeniyetler Korosu birer konser verdi. Ardından sahneye çıkan TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, tüm işçilerin 1 Mayısını kutladı.

'KENDİLERİNE ÇEKİDÜZEN VERSİNLER'

24 Haziran seçimlerinde hükümetin rahat etmesi için tüm çalışanları kadroya almasının zorunlu olduğunu belirten Atalay, kendisini "hükümetin sendikası" olarak nitelendiren sendikalar olduğunu söyledi. Atalay, şunları kaydetti:

"Bazı sendikalar var ya, 'Biz hükümetin sendikasıyız' diyorlar. Hükümetin sendikası olmaz, sendika işçilerin olur, sendika ülkenin olur, hükümetin sendikası sarı sendika olur, naylon sendika olur kısacası sendika olmaz. Onun için o kardeşlerimiz de bir an evvel kendilerine çekidüzen versinler. Sorunumuz ne, geçici işçiler. Sorunumuz vergi. Karayolları'nda asıl işi yapan yüzde 70'e takılan kardeşlerimiz var, onlar da bu kitlenin içerisinde. Onlarla ilgili de bir an evvel yeni düzenleme yapılıp, nasıl dün akşam bir paket açıkladılar, bir an evvel KİT'ler ve kadroya girmeyenlerle ilgili, vergi ve çiftçilerle ilgili bir an evvel bir paket açıklasınlar da 24 Haziran seçimlerinde rahat etsinler. Yoksa işleri çok zor."

Konuşmanın ardından Ergün Atalay, kutlamaya katılanlara çiçek dağıttı.

ANTALYA'DA 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜNE 7 BİN KİŞİ KATILDI

Antalya'da 1 Mayıs kutlaması, Cumhuriyet Meydanı'nda yapılıyor. Kutlama öncesinde yapılan yürüyüşte KESK, DİSK ve bağlı sendikalar, kadın örgütleri, CHP, TKP, HDP, Emek Partisi, SYKP, PSAKD ve Alevi dernekleri, LGBTİ örgütleri yer aldı.

Yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, "Yaşasın 1 Mayıs", "Ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye", "Faşizme karşı omuz omuza", "Şeker vatandır, satılamaz", "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı.

ESKİŞEHİR'DE ŞEKER FABRİKASI ÖNÜNDE KUTLAMA 

Eskişehir'de TÜRK-İŞ öncülüğündeki 1 Mayıs kutlaması, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası önünde yapıldı.

Kutlamaya katılanlara seslenen Şeker-İş Şube Başkanı Hamit Dokuzlar, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü sevinçle kutladığı bu önemli günde şeker işçisi ne yazık ki bu sevinçten mahrum, boynu bükük bir şekilde güzel bir bahar gününde baharı yaşayamamaktadır. Binlerce şeker işçisi yıllardır emeğiyle değer üretmenin, alın teriyle helal kazancının arayışında ve çabasında iken bir anda özelleştirmenin soğuk nefesiyle adeta şoka girmiştir" dedi.

Özelleştirme kapsamında bulunan 14 şeker fabrikasından 11'inin ihalesinin yapıldığını belirten Dokuzlar, "3 tanesinin ihale süreci devam etmektedir. Kapanacak şeker fabrikalarından ortaya çıkacak şeker açığı nişasta bazlı şekerler ile kapatılmaya çalışılacak. Bu mücadelemiz nişasta bazlı şeker lobisi denilen sentetik bazlı zehrin eline düşmemesi için şeker vatandır, vatan satılamaz" diye konuştu.

Bursa'da Kent Meydanı'ndan Atatürk Stadyumu Meydanı'na kadar yürüyüş yapıldı.

Bursa'da 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 5 bin kişinin katıldı. KESK, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, DİSK'in yer aldığı kortej Atatürk Stadyumu Meydanı'na kadar yürüdü. Burada yapılan konuşmaların ardından kutlama, Grup Abdal konseri ile son bulacak.

Zonguldak'taki 1 Mayıs kutlaması Madenci Anıtı önünde yapıldı.

Zonguldak'ta, 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenler, İstasyon Caddesi'nde toplanarak Madenci Anıtı'na kadar yapılan yürüyüş yaptı. Yürüyüşe Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Kozlu İlçe Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, diğer siyasi partilerin temsilcileri ve yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu ile özel maden ocaklarında çalışan madenciler, aileleriyle beraber yürüyüşe katıldı. Maden işçileri, "Maden işçisi yalnız değildir", "Maden işçisi demokrasi bekçisi" sloganları attı. (DHA-DUVAR)