Zaman gazetesi davasında 10 sanığa hapis cezası

KHK ile kapatılan Zaman gazetesi çalışanlarının yargılandığı dava karar bağlandı. 10 sanığa, 3 yıldan 9 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile kapatılan Zaman gazetesi çalışanlarının yargılandığı davada karar açıklandı. 18 sanığın yargılandığı davada, 10 sanığa "silahlı terör örgütü üyesi olmak ve üye olmadan yardım" suçundan 3'er yıldan 9'ar yıla kadar değişen hapis cezaları verildi. 5 sanık beraat ederken, 3 sanığın dosyası ayrıldı. Davada, tüm sanıkların darbeye teşebbüs suçlarından ise beraatine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 9'u tutuklu, toplam 15 sanık katıldı. Duruşmada, sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmalarını yaptı. Daha sonra mahkeme heyeti, kararını açıkladı.

DARBE SUÇLARINDAN BERAAT KARARI

Mahkeme heyeti, tüm sanıkların "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından beraatine hükmetti.

Sanıklar Hakan Taşdelen, Ahmet Metin Sekizkardeş ve Faruk Akkan'a "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 9 yıl hapis cezası verildi. Aynı suçlama yöneltilen Osman Nuri Arslan, Ahmet İrem ve Yüksel Durgut ise 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklardan Murat Avcıoğlu'na ise "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek isteyerek yardım" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilirken; Cuma Kaya, Alaattin Güner, Hüseyin Turan aynı suçtan 5'er yıl hapis cezasına çarptırılarak tahliyelerine karar verildi.

3 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Sanıklar Zafer Özsoy, Hüseyin Belli, Onur Kutlu, İsmail Küçük ve Ali Hüseyin Çelebi hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan beraat kararı verildi. Beraat eden sanık Zafer Özsoy'un tahliyesine de hükmedildi.

Sanıklar Osman Nuri Öztürk, Şeref Yılmaz ve Süleyman Sargın hakkında dava dosyasının ise ayrılmasına karar verildi.

Zaman gazetesi yazarları Mümtazer Türköne, Şahin Alpay ve Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 31 sanık hakkındaki ana davanın, 5 Nisan tarihli duruşmasında savcı mütalaasını açıklamıştı.

Mütalaada, sanıklar Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın, "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edilirken; 29 sanığın ise "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve 2 sanığın da "Örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçlarından 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. 20 sanığın dosyası ise ayrılmıştı. (İSTANBUL/DHA)