Bülent Tezcan: 20 Temmuz darbesi üniforma giydi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyareti için, “20 Temmuz sivil darbesi bu ziyaretle üniforma giymiştir ve askeri kanadını tamamlamıştır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, MYK toplantısının ardından basın toplantısı yaptı. Adaylık müracaatlarının başladığını hatırlatan Tezcan, müracaat eden aday adayları ile ön görüşme için 5 genel başkan yardımcısının görevlendirildiğini söyledi. Seçmen kütüklerinin 2 Mayıs’ta ilan edileceğini hatırlatan Tezcan, seçmenlere kayıtları kontrol etmeleri çağrısında bulundu. Tezcan ayrıca tatil planlarının Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalması ihtimalinin dikkate alınarak 24 Haziran ve 8 Temmuz’a göre planlanması uyarısında bulundu.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaretini eleştiren Tezcan bunu seçim kampanyası süresince de unutturmayacaklarını belirterek şunları söyledi; “Sayın Akar ve Kalın tam da Gül’ün adaylığı konuşulurken ziyaret etmiştir. Bu ziyaret Abdullah Gül’e aday olma telkinidir. Bu yıllar sonra bir yeni Ali Fuat Başgil olayıdır. 1961 yılında Başgil’e aday olmaması yönündeki baskının yıllar sonra tekrarıdır. Bu siyasete askeri vesayet bulaştırmadır. Bu, yeni 28 Şubatçılık hareketi ile karşı karşıyayız. Bu açık biçimde darbeciliktir. Siyasete asker eliyle dizayn verme çabası, darbeciliktir. 20 Temmuz sivil darbesi bu ziyaretle üniforma giymiştir ve askeri kanadını tamamlamıştır. İzaha muhtaç durumdur. Hatır ziyareti yapılan günlerden geçmiyoruz. Bu çok açık yeni bir askeri vesayet girişimidir ve Erdoğan Saray iktidarı, tek adam koalisyonu çöküşün eşiğine geldiğini anladığında ayakta durmak için son çareyi askeri vesayete sarılmakta bulmuştur. Millete şikayet ediyoruz. Sandığa gidin ve bu askeri vesayet girişimin çökertin. Askeri vesayete karşı oy isteyenlerin gerçek yüzü ortaya çıkmış, maskesi düşmüştür.”

ÜNİVERSİTE BÖLÜNMESİNE TEPKİ

Üniversitelerin bölünmesiyle ilgili tasarıyı eleştiren Tezcan, “Üniversiteyi bölmek kurumsal kimliği parçalamak demektir. İstanbul, Gazi Üniversitesine düşman mısınız? Öğrendi sayısı fazlaysa kampüsü büyütürsünüz. Giderken bile tahribat yaratarak gidiyorlar” dedi.

2 LOBİ 1 HOBİ İKTİDARI

“Bu iktidar iki lobi 1 hobi iktidarıdır” diyen Tezcan, lobileri, faiz ve ithalat lobisi, hobiyi ise yolsuzluk hobisi olarak nitelendirdi.  Tezcan 24 Haziran’da tüm bunlara son verileceğini söyledi.

Tezcan’a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili adaylığı için başvuru yapıp yapmayacağı soruldu, Tezcan, “Cumhurbaşkanlığı ile ilgili parti kararını verdikten sonra Sayın genel başkanımız Cumhurbaşkanı adayı olursa tabii milletvekili adayı olmayacak. Bir başka Cumhurbaşkanı adayı çıkacaksa yakın zamanda bu belli olacak. Benim görüşüm bu, Sayın genel başkanımız milletvekili adayı olması gerekiyor” dedi.

KILIÇDAROĞLU VEKİL ADAYI OLACAK MI?

Tezcan, Cumhurbaşkanı adayı ve ittifakla ilgili sorular üzerine de, “Cumhurbaşkanı adayımızın çok gecikeceğini düşünmüyorum. Bu hafta zaten cumartesi partilerin aday bildiriminde son gün. Cumartesiyi beklemeden bu haftanın ortalarında sanırım adayımız ile tanışacaksınız, öğreneceksiniz. İttifaklarla ilgili süreç olumlu gerçekleşiyor. Biz ısrarla ilkeler ve demokrasi ittifakı dedik, sonuçta bu günlerde ittifak ile de ilgili önemli bir açıklamayı duyacaksınız” dedi.

TEZCAN’DAN YSK BAŞKANINA YANIT

Tezcan’a sandık güvenliği ile ilgili YSK Başkanı Sadi Güven’in açıklamaları da soruldu. Tezcan, şunları söyledi:

“Sadi Güven’in kamuoyunca yakınmaktan çok toplumda sandık güvenliği ile ilgili bir rahatsızlık varsa oturup hem kendisinin hem de YSK’nın bunu düşünmesi gerekir. Ateş olmayan yerden duman tutmaz diye bir atasözümüz vardır. Biz seçim güvenliği konusunda azami dikkat göstereceğiz. Tüm alt yapı çalışmalarını yaptık. Biz sandık güvenliğini sağlayacağız. YSK da neden şikayet ediyorlar diye sormak yerine, gerekli önlemleri alırsa Türkiye’de güvenli seçim yaparız” dedi.

AKŞENER’İN AYM İDDİASI

Akşener’in seçimlerin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edileceği iddiasıyla ilgili de soruları yanıtlayan Tezcan bu iddiayı duymadığını söyledi, şöyle devam etti; “Milletin gücüne dayanmadan kimsenin seçimi kazanamadım diye seçimi iptal etme gücü ve yetkisi yoktur. Böyle kudreti olamaz. Buna fırsat vermeyiz, haddine değildir. Kimsenin kaybettiği seçime rağmen orada oturmaya gücü yetmez.” (DUVAR)