IFEX'ten Ayşe Öğretmen için 100 bin imza çağrısı

İfade özgürlüğü savunucularının çatı örgütü olan IFEX, canlı yayında 'çocuklar ölmesin' dediği için bebeğiyle hapse girmek zorunda kalan Ayşe Çelik'in serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 120'den fazla ifade özgürlüğü savunucusu kuruluşun çatı örgütü olan IFEX (International Freedom of Expression Exchange) Düşünce Suçu(!)na Karşı Girişim'in, Beyaz Show'da“çocuklar ölmesin” dediği için bebeği ile birlikten hapse girmek zorunda kalan Ayşe Çelik için başlattığı imza kampanyasına çağrı yaptı.

Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmek için kaleme alınan “Ayşe öğretmen ve henüz doğmamış bebeği hapse girmesin” başlıklı kampanyayı şu ana kadar (28 Nisan) 8 bin 109 kişi imzaladı.

Bianet'te yer alan habere göre, imza metninde şu ifadeler yer alıyor:

Daha doğmadan 15 ay hapis cezası...

Henüz oluşumunu bitirmemiş bir insan yavrusu, dünyaya gelmek için sırasını bekliyor, sadece birkaç haftası kaldı. Geleceği dünyada onu neyin beklediğini o bilmiyor ama biz biliyoruz: 15 ay hapis.

Annesi, öğretmen Ayşe Çelik çok büyük bir suç işledi. Telefonla katıldığı bir TV programında “Çocuklar ölmesin, analar ağlamasın” dedi, izleyiciler bu sözleri alkışladılar.

Savcılar harekete geçti, soruşturma başlatıldı. Ama duyarlı insanlar da harekete geçti. Bakırköy Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptılar. Ayşe’nin sözlerini kendi sözleri olarak tekrarladılar. Yani aynı suç(!?)u aynen işleyerek kendilerini ihbar ettiler.

Bakırköy savcısı, 3 ilden toplam 38 kişi hakkında dava açtırdı,

Sonuç?

38 kişiye beraat, Ayşe Çelik’e 15 ay hapis.

Oysa Ayşe Çelik'in sözlerinde hiçbir suç unsuru yok.

"Neden şunları söylemedi" gibi saçmasapan bir iddia ile, söylediklerinden değil, söylemediklerinden dolayı yargılandı ve ceza aldı.

Diğer 38 kişi ise Ayşe ne dediyse aynını söyledi. Hem de alenen, medyaya da yansıyacak şekilde. Bir çoğu Diyarbakır Sur'a yeni gitmişti. Mahkeme ifadelerinde "Ayşe'nin söyledikleri doğrudur, az bile söylemiş" şeklinde ifadeler verdiler ama beraatten kurtulamadılar.

Ayşe’nin “İbret-i Alem” olsun diye verilen cezası ertelenmedi.

NE OLMUŞTU?

Çelik, 8 Ocak 2016 Cuma akşamı Kanal D’de yayımlanan, Beyazıt Öztürk’ ün sunduğu Beyaz Show adlı eğlence programına Diyarbakır’dan telefonla katılan öğretmen Ayşe Çelik, Kürt illerinde yaşananlara dikkat çekmek adına söyledikleri nedeniyle, hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Barış talebinin suç olmadığını savunan, yazar, sanatçı, akademisyen ve aydınlardan oluşan bir grup sivil itaatsiz de "Ayşe Öğretmen'in sözleri suçsa, biz de bu suça ortak oluyoruz" diyerek kendilerini ihbar etmişlerdi.

Ayşe Çelik, kanal sorumlusu ve sivil itaatsizlere açılan dava 23 Eylül'de başlamış, Çelik sözlerinin arkasında durduğunu, barış istemenin suç olamayacağını savunmuştu. Yargılmana Nisan 2017'de sona ermiş, Çelik'i destekleyenler ve propramın yapımcısı beraat ederken Çelik, "terör propgandası" suçlamasıyla 15 ay hapse çarptırılmıştı.