Halk sağlığı uzmanlarından Hamzaoğlu çağrısı

Halk sağlığı uzmanları, Prof. Hamzaoğlu için çağrı yayınladı: Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılsın.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halk sağlığı uzmanları, 76 gündür Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onu Hamzaoğlu'nun serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Tıp doktoru olan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu 1990 yılından bu yana Türk Tabipler Birliği (TTB) üyesi. HDP’nin geçen 11 Şubat’ta yapılan 3’üncü Büyük Kongresi öncesi yapılan baskınlarda Hamzaoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.76 gündür tutuklu bulunan Hamzaoğlu’nun serbest bırakılmasını isteyen halk sağlığı uzmanları "Meslektaşımız Onur’un tutuksuz yargılanmak üzere en kısa sürede serbest bırakılmasını bekliyoruz" sözleriyle şu açıklamayı yaptı:

HAMZAOĞLU BİR BİLİM İNSANI: Onur Hamzaoğlu yıllardır tanıdığımız öğrencimiz, meslektaşımız, çalışma arkadaşımız. Halk Sağlığı alanının çok değerli akademisyenlerinden biri. Bilimi sadece teknik olarak algılamayan, içinde yaşadığımız topluma karşı sorumluluk duyan bir bilim insanı. İstatistiklerle ifade edilen sayıların arkasındaki insanı gören ve önemseyen bir araştırmacı. Toplum hekimliği öğretisini özümsemiş bir bilim insanı olarak sağlığın sosyal belirleyicileri ile ilgili araştırmalar yapmış bir akademisyen. O nedenle uzun süre çalıştığı Kocaeli bölgesindeki çevre sorunlarına duyarsız kalmamış, Dilovası bölgesinde kanser ölümlerinin yüksekliğini saptamış bir bilim insanı.

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI: Onur Hamzaoğlu sağlık politikaları, sağlıkta eşitlik, sınıf ve sağlık, sanayinin çevre ve sağlık etkileri, yoksulluk ve sağlık, sağlık ekonomisi, kanser epidemiyolojisi, sağlığın sosyolojisi, demografi alanlarında çalışmış, üretmiş bir öğretim üyesi. 40'ıncı yayın yılındaki Toplum Hekim Dergisinin editörü. Onur Hamzaoğlu Türk Tabipleri Birliği “Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü” (2011), Türkiye Biyoetik Derneği “Araştırma Etiği Ödülü” (2012), EGEÇEP “Yaşam Savunusu Bilim Ödülü” (2011) ve Türkiye Halk Sağlığı Derneği/Okan Üniversitesi “Halk Sağlığı Bilim Ödülü” (2015) gibi çok sayıda ödül almış saygın bir bilim insanı.

HERKESE SESLENİYORUZ: Ülkemizin Onur Hamzaoğlu gibi toplumun yararını gözeten, araştırma sorusunu bu doğrultuda belirleyen, elde ettiği verileri gizlemeden, paylaşan ve gereken yerde tutum alarak yaşayan akademisyenlere gereksinimi var. Yetkililer başta olmak üzere herkese sesleniyoruz: Meslektaşımız Onur’un tutuksuz yargılanmak üzere en kısa sürede serbest bırakılmasını bekliyoruz.

Dr. Onur Hamzaoğlu’nun serbest bırakılması için çağrıda bulunan isimler şunlar:

Prof.Dr.Hamdi Aytekin

Prof.Dr.Necla Aytekin

Prof.Dr.MeltemÇiçeklioğlu

Prof.Dr.Necati Dedeoğlu

Prof.Dr.Yücel Demiral

Prof.Dr.BaharGüçiz Doğan

Prof.Dr.Alpaslan Ergör

Prof.Dr.MuzafferEskiocak

Prof.Dr.Nilay Etiler

Prof.Dr.Çağatay Güler

Prof.Dr.Türkan Günay

Prof.Dr.Ali Osman Karababa

Prof.Dr.Bülent Kılıç

Prof.Dr.Zuhal Okuyan

Prof.Dr.ZelihaÖcek

Prof.Dr.Şevkat Bahar Özvarış

Prof.Dr.Kayıhan Pala

Prof.Dr.Sibel Sakarya

Prof.Dr.Ahmet Saltık

Prof.Dr.Şafak Taner

Prof.Dr.Feride Aksu Tanık

Prof.Dr.Meral Türk

Prof.Dr.Reyhan Uçku

Prof.Dr.Mehmet Zencir