Trump 'Meds Yeghern' dedi, Ankara yanıt verdi

ABD Başkanı Trump, Ermeni Soykırımı'nın yıldönü nedeniyle yayınladığı mesajda "Meds Yeghern (Büyük Felaket) ifadesini kullandı. Ankara, Trump'ın açıklamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda 'Büyük Felaket' ifadesini kullandı. Ankara ise Trump'un mesajına bir açıklamayla tepki gösterdi.

Trump, Ermeni Soykırımı ile ilgili dün yayınladığı, Beyaz Saray tarafından açıklanan mesajında "Bugün, 20. yüzyılın en büyük toplu katliamlarından olan Meds Yeghern'de acı çekmiş olanların anısını hatırlıyoruz" ifadesini kullandı. Trump, o dönem ABD'nin Osmanlı İmparatorluğu elçisi Henry Morgenthau'nun Ermeniler için gösterdiği çabaları da andı.

ABD'de yeni bir yaşam kuran çok sayıdaki Ermeni olduğunu anımsatan Trump, "Daha toleranslı bir gelecek kurmak için gerekli bir adım olarak, geçmişin acı dolu unsurlarını hatırlamanın ve kabul etmenin öneminin altını çiziyoruz" dedi.

Açıklamada, "1915 yılından itibaren 1,5 milyon Ermeninin sınır dışı edildiği, öldürüldüğü ya da tehcir edildiği" belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SUBJEKTİF TARİH YORUMUNU REDDEDİYORUZ

Trump'ın bu açıklamalarına Türkiye tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan açıklamada yer alan yanlış ifadeler ve sübjektif tarih yorumunu reddediyoruz" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD yönetiminden beklentimiz Osmanlı’nın tüm milletlerinin büyük acılar yaşadığı bu dönemi adil bir yaklaşımla değerlendirebilmesidir. Bu çerçevede, Başkan Trump’a aynı dönemde Ermeni isyancıların yer aldığı olaylar nedeniyle katledilen 500 binden fazla Müslüman’ın bulunduğunu hatırlatırız.”

Açıklamada, Türkiye’nin bir 'Ortak Tarih Komisyonu'kurulması yoluyla tarihin bu acılı döneminin aydınlatılmasını önermeye devam ettiği ve arşivlerini araştırmacıların istifadesine açtığı belirtilerek şunlara yer verildi:

“Öte yandan, I. Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri bu yıl da 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen dini törenle hak ettikleri saygıya ve 800 yıllık Türk-Ermeni dostluğuna uygun biçimde anılmışlardır. ABD Yönetimine, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu törene ilettiği ve Türkiye’nin bu hassas konuya ilişkin yaklaşımını yansıtan, Osmanlı Ermenileri’nin torunlarına muhatap 24 Nisan 2018 tarihli mesajını dikkate almalarını tavsiye ederiz. Tüm bu hususlarla birlikte, ABD Başkanı tarafından yapılan açıklamanın bu konudaki uluslararası hukuki normlar içerisinde kalmasının ve asılsız soykırım iddialarının dile getirilmemiş olmasının aklıselime uygun bir hareket tarzı teşkil ettiğini düşünüyoruz.”

ABD BAŞKANLARI 1993'TEN BERİ MESAJ YAYINLIYOR

Trump geçen yılki açıklamasında da "Meds Yeghern" ifadesine yer vermiş, önceki Başkan Barack Obama da konuyla ilgili tüm açıklamalarında bu ifadeyi kullanmıştı.

ABD başkanları, 1993 yılından (Bill Clinton'dan) bu yana 1915 olaylarıyla ilgili her yıl düzenli olarak yazılı açıklama yapıyor. 1915 olayları genellikle "büyük felaket, tehcir ve katliam" gibi ifadelerle betimleniyor.