Sokakta hangi aday konuşuluyor?

Meclis'te erken seçim hazırlıkları baş döndürücü bir hızla ilerlerken, İstanbullulara 'Partilerin adayı kim olmalı' sorusunu yönelttik. İşte İstanbulluların verdiği cevaplar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Erken seçim kararı sokakları hareketlendirdi. Meclis'te ittifak görüşmeleri hızla devam ederken, iş yerlerinde, mahallerde, okullarda 'adaylık tartışmaları' aynı hızla ilerliyor. Meclis'in dışında yaşanan 'adaylık tartışmalarını' öğrenmek için İstanbul sokaklarına yöneldik.  İstanbullulara 'Partilerin Cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?' ve 'Yeni seçim sistemini biliyor musunuz?’ sorularını yönelttik…

İşte İstanbulluların sorularımız verdiği cevaplar;

Nışmiye Akengin, Çimen Akengin, Yeşil Akengin, Fatma Güler...

'BEN ADAY OLURUM'

Yeşil Akengin (İşsiz): Bence gazeteci Levent Gültekin Cumhurbaşkanı olabilir. Cüneyt Özdemir de olabilir. Çünkü çok güzel konuşuyorlar ve samimi geliyorlar. Ama birgün onların da düşüncesi değişir mi bilemem. Şu an liseyi dışarıdan okuyorum. Eğitim hayatım iyi noktalara gelirse kadınların hakkını savunmak için belki de Cumhurbaşkanlığına ben aday olurum. Aday olursam herkes eşit şartlarda maaş alacak, yoksulluk ortadan kalkacak. İnşaat işçisi de Cumhurbaşkanı da aynı maaşı alacak. Yeni seçim sistemini de en iyi işsiz insanlar bilir. Ben de işsiz olduğum için yeni seçim sistemini çok iyi biliyorum.

'DEMİRTAŞ'IN FOTOĞRAFI OLACAK MÜHRÜ BASACAĞIZ'

Çimen Akengin (Kuaför): Benim adayım Selahattin Demirtaş. Gelecek vaat ediyor. Seçim sistemini biliyorum. Hangi özgürlükleri ve hangi kısıtlamaları getirdiğini de araştırdım. Yeni seçim sistemini biliyoruz. Demirtaş’ın fotoğrafı olacak biz de mührü basacağız.

'KILIÇDAROĞLU YAPTIĞI HATANIN FARKINDA'

Nışmiye Akengin (Kuaför): Adayım Kemal Kılıçdaroğlu. Kendisini sempatik görüyorum. Türkiye için de çalışıyor. Bence kendisi de aday olmalı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasındaki tavrını beğenmesem de yaptığı hatanın farkında. Yeni seçim sistemini biliyorum. Genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı olacak. Umarım adaletli bir seçim olur.

'ADAYIM DEMİRTAŞ'

Fatma Güler (İşsiz): Adayım Demirtaş. Çünkü kendisi genç ve bu ülkeyi yönetebilecek bir siyasetçi.

'CHP AKŞENER'İ ADAY GÖSTERMELİ'

Şahin Aslan, Hakan Seçkin, Halil İde, Ferhat İlçi

Mesut Konukçu (Öğrenci): Benim adayım Meral Akşener. Kendisi çok güçlü. Yeni bir alternatif olabilir. Bence CHP’de Akşener’i aday göstermeli. Yeni seçim sistemini biliyoruz ama seçimlerden sonra ne olacağını bilmiyorum. Sandıktan sonra ne olacak? Uyum yasaları bile çıkmadı. Bunlar düşündürücü konular.

'ERDOĞAN KÜRTLERİ DE KAZANACAK'

Hatice Gören (Öğrenci): Benim adayım Recep Tayyip Erdoğan. Kendisi Türkiye’yi yönetebilecek tek lider. Kendilerine eleştirilerim var. Avrupa’ya karşı sert tutumu bizi Ortadoğu ülkelerini sürüklüyor. Keşke öyle olmasa. Ama gelecekte Doğu illerine daha fazla yatırım yapacağına da hiç şüphem yok. Kürtleri de kazanacak. Yeni seçim sisteminden haberim var.  Haziran’da yapılacak seçimlerde hem cumhurbaşkanını seçeceğiz hem de milletvekillerini. Cumhurbaşkanı ilk turda seçilmezse ikinci turda en fazla oy alacak aday seçilecek. Bu konuda da halkın eksikliği var. Medya bunu biraz halka anlatmalı ama.

'GÜL ADAY OLSA ERDOĞAN'I DESTEKLERİM'

Büşra Ergül (İşsiz): Bence CHP Abdullatif Şener’i aday göstermeli. Kendisi iktidardayken yapılan yanlışlara ortak olmadı. Abdullatif Şener’in bütün kesimleri kucaklayacağını düşünüyorum. Bu isim bence CHP içerisinde de kabul görünür. Ekonomiden, siyasetten anlıyor. Diploması da var.  Örnek veriyorum CHP Abdullah Gül’ü aday gösterirse Erdoğan’a oy veririm. Çünkü Gül asla Erdoğan'ın karşısında dik duramaz. Yeni seçim sistemi her ne kadar eğitim sistemi gibi değişse de biliyorum. Seçimin iki aşamalı olması bence çok güzel.

'SIRRI SÜREYYA ADAY OLMALI'

Hakan Seçkin (Haritacı): HDP kesinlikle Sırrı Süreyya Önder’i aday göstermeli. Şu an ekonomi battı. İşsizlik tavan yaptı. Gemi batıyorken bunlar bir karar aldı. Erken seçimle o gemiyi batmaktan kurtaralım dediler. Ama unuttukları bir şey vardı: O gemi çoktan battı.

'TANRIKULU ÇOK GÜÇLÜ İSİM'

Mehmet Ç. (Hukukçu): Bence CHP, Cumhurbaşkanı adayını uzakta aramamalı. Eğer Kemal Kılıçdaroğlu aday olmazsa Sezgin Tanrıkulu’nu aday göstersinler. Bence Tanrıkulu çok güçlü bir isim. Seçim sistemini biliyorum. Ama çoğu insan bilmiyor. Bence yeni sistemin neler getirip götüreceğini anlatmaları gerekiyor.

'SIRRI SAKIK ÖNEMLİ BİR İSİM'

Ferhat İlçi (Hukuk öğrencisi): Adayım Sırrı Sakık. Bence HDP Sakık’ı aday göstermeli. Kürtleri birleştirmesi için önemli bir isim.

'ÖZGÜR ÖZEL DEMİRTAŞ GİBİ'

Mehmet K. (Esnaf): ‘Hodri meydan’ dedikleri zaman ben Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olacağını tahmin etmiştim. Benim adayım Kılıçdaroğlu. Eğer Kılıçdaroğlu aday olmazsa Özgür Özel aday olsun. Bana kızmasınlar ama Özgür Özel de Demirtaş gibi bir siyasetçi. Kılıçdaroğlu aday olmasa da kendini affettirdi.  CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçişi çok stratejik bir hamleydi. Seçim sistemlerini biliyorum. Sandık başına gideceğiz ve geleceğimizi oylayacağız. Yeter ki son birkaç gün kala mühürsüz oy v.s. gibi durumlar olmasın.

'TEK MİLLET BİZİ BİRLEŞTİRİYOR'

Mehmet Kalendar (Esnaf): Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan benim ve Türkiye’in en az yüzde 60’nın adayı. Türkiye Erdoğan gibi bir lidere hiç sahip olmadı. Tek devlet, tek millet, tek bayrak , tek vatan altında milletimizi birleştiriyor. Bizleri dış güçlere ve düşmanlarımıza karşı koruyor. Allah'ın izniyle yine seçilecek. Yeni seçim sistemini biliyorum. Yeni seçim sistemimizle birlikte her şey daha da kolaylaşacak. Örnek veriyorum erken seçim kararı alındığında YÖK, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olduğu için hemen karar alınıp sınavlar ertelendi. Eğer böyle olmasaydı belki de günlerce bununla uğraşacaktık.

'TEK ADAMA HAYIR DİYECEĞİZ'

Şahin Aslan (Kepçe operatörü): Yeni seçilecek cumhurbaşkanı adaletli ve barışçıl olmalı. Bu özelliklere sahip tek kişi de Selahattin Demirtaş. Kimsenin hakkını yemiyor. Hırsızlık yapmıyor. Demirtaş diğer siyasetçilere benzemiyor. Onu cezaevinden çıkartsınlar sonra yarışa kaldıkları yerden devam etsinler. Yeni seçim sistemini bilmiyorum. Bildiğim tek şey tek adam olacak, biz de sandığa gidip tek adama hayır diyeceğiz.

'ERDOĞAN YİNE SEÇİLECEK'

Adil Arslan (İşçi): Bir adayım var ama söylemeyeceğim. Recep Tayyip Erdoğan yine seçilecek ve başkan olacak. Bunu biliyorum. Çünkü alternatif yok. Yeni seçim sistemini bilmiyorum. Önümüze bir Anayasa referandumu getirdiler. 'Evet veya hayır'dan başka hiçbir şey yoktu. Burada seçime kısa bir süre kaldı. Keşke halka yeni seçim sistemini de anlatsalardı bu kararı almadan önce.

'DEMİRTAŞ BİZİ AFFETSİN'

Selman Tülay (Kepçe operatörü): Adayım Osman Baydemir. Baydemir konuşunca saatlerce dinlemek istiyorum. Ama benim en güçlü adayım Demirtaş. Ne olursa olsun Demirtaş cezaevinden çıkacak. Ve bir gün yapılan bu haksızlıklar son bulacak. Şu an onun aday olmayacağını bildiğim için Baydemir’i seçiyorum. Ama Demirtaş’ta bizi affetsin. Biz onu koruyamadık. Yeni seçim sistemini bize kimse anlatmıyor ki bilelim. Eğer Demirtaş dışarıda olsaydı bize anlatırdı. Cumhur ittifakı diyorlar, CHP’den  milletvekilleri başka partiye geçiyor. İnsanın kafası karışıyor. Ama başkanlık sistemini biliyorum. Eğer başkanlık sistemi gelirse eyalet sistemi de gelir.

'O İSİM DE ŞEVVAL SAM'

Sercan Karaoğlan (Öğrenci): Ülkenin artık güzel sesli, güzel yüzlü ve güzel gözlü bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var. Böyle televizyonu açtığımız zaman kulaklarımızın pasını atalım. İşte o isim de Şevval Sam. Benim Cumhurbaşkanı adayım Şevval Sam’dır.  Hem sesi güzel, hem güzel yüzlü hem de güzel gözlü.