TTB'nin aşıyla ilgili yasa değişikliği önerisi Meclis'te

TTB'nin aşı konusunda hazırladığı yasa değişikliği önerisi CHP'li vekiller tarafından TBMM'ye sunuldu. Aşıyı reddeden aile sayısının arttığını söyleyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, "Aşılarla ilgili kanıtlanmış hiçbir ciddi yan etkinin olmadığının altını bir kez daha çizmek istiyoruz" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) giderek artan aşı reddine karşı 5 Nisan’da başlattığı “Aşı Candır” kampanyası kapsamında hazırladığı yasa değişikliği önerisi TBMM’ye sunuldu.

TTB Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Dr. Sezai Berber, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Selma Güngör, Dr. Şeyhmus Gökalp, Prof. Dr. Taner Gören ve Dr. Yaşar Ulutaş katıldılar. Basın toplantısına CHP milletvekilleri Dr. Ali Şeker, Dr. Niyazi Nefi Kara ve HDP milletvekili Dr. Behçet Yıldırım da destek verdi.

'AŞI REDDİ 7 YILDA YÜZDE 125 ARTTI'

Prof. Dr. Raşit Tükel, konuyla ilgili yaptığı konuşmasında çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden aile sayısının son 7 yılda yüzde 125 arttığına söyledi. Tükel, sayının daha da artması durumunda salgın hastalıkların ortaya çıkabileceği uyarısının yapıldığını hatırlattı.

Hekimler olarak bu durumu endişe ile karşıladıklarını belirten Tükel, dünyada her yıl aşılama sayesinde 2 milyondan fazla çocuğun hayatının kurtarıldığını ve dünyadaki tüm çocuklar aşılanabilse, 1.5 milyondan fazla çocuğun daha hayatının kurtarılabileceği yönündeki verileri aktardı.

'AŞILARIN CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK'

Aşıların son derece etkin ve güvenilir olduğunun birçok bilimsel çalışma ile kanıtlandığını belirten Tükel, “Aşılarla ilgili kanıtlanmış hiçbir ciddi yan etkinin olmadığının altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Aşı yapılması, kişinin ya da ebeveyninin; bilimsellikten uzak, kanıtlanmamış bilgiler ve yanlış inançlar doğrultusunda aldığı keyfi kararlarına bırakılmamalıdır. Toplum sağlığı açısından ileride bu kararların geriye dönüşü olmayan sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

TTB'NİN YASA ÖNERİLERİ MECLİSE SUNULDU

Anayasa Mahkemesi’nin 26 Ekim 2016 tarihinde mevcut yasalar doğrultusunda çocuk felci dışındaki aşıların zorunlu tutulamayacağı yönünde bir karar aldığını hatırlatan Tükel, bu kararın aşılama konusunda yasal bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

TTB olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda konuyla ilgili değişiklik önerileri hazırladıklarını belirten Tükel, TTB’nin bu değişiklik önerilerinin CHP’li hekim milletvekillerince 16 Nisan 2018 tarihinde TBMM’ye sunulduğu bilgisini aktardı.

KIZAMIKTAN ÖLEN ÇOCUKLAR İÇİN BALON UÇURULDU

Basın toplantısının ardından TTB Merkez Konseyi üyeleri ve milletvekillerince, dünyada sadece kızamık aşısının yapılmaması dolayısıyla her saat 13 çocuğun yaşamını yitirdiğine dikkat çekilerek, sembolik olarak 13 adet sarı, beyaz ve siyah renkli balon gökyüzüne uçuruldu. (DUVAR)