İstismar suçu işleyen çocuk olursa ne olacak?

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenlerin cezasını arttıran tasarı, “Peki fail de çocuk olursa ne olacak?” sorusuna yol açtı. CHP, HDP ve MHP milletvekilleri "akran hukuku"na dikkat çekerek bu durumun yeniden düzenlenmesini istedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında cezaları arttıran, hadımı ilk kez hukuk sistemine dahil eden tasarı görüş için gönderildiği Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda görüşüldü.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, mevcut yasalarda 'Akran hukuku', 'genç hukuku' olarak nitelendirilen bir düzenleme olmadığı için getirilen tasarının çocukların cinsel ilişkisini de çok ciddi biçimde cezalandırdığını söyledi. Kerestecioğlu şunları ifade etti; “Çocukların birbiriyle olan, işte, flörtü, öpüşmesi ya da cinsel ilişkisi bir büyükle aynı şekilde cezalandırılamaz. Yani burada şu anda o eski yasal düzenlemede bir değişiklik olmadığı için bu çocuklar aslında yetişkin birinden daha fazla ceza alma ihtimaliyle karşı karşıya kalabilirler. Bunu da önleyecek bir düzenlemenin olması gerekiyor. Tehlikelerden bir tanesi budur.”

YARGILANAN 6 KİŞİDEN 1'İ ÇOCUK

HDP Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir de devletin çocuğu koruma yükümlülüğünü çocuğun suç işlemesi hâlinde de devam eden bir yükümlülük olduğunu belirterek şunları söyledi; “2015 verilerine göre cinsel dokunulmazlık suçlarından yargılanan her 6 kişiden 1’i çocuktur. Bu nedenle suçun failinin çocuk olmasına ilişkin bir düzenleme getirilmelidir. Failin çocuk olması hâlinde eylem fiil, cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir şekilde gerçekleştirilmemişse failin cezalandırılması yerine onarıcı adalet ilkeleri uygulanmalıdır. 2 çocuğun akran kabul edilmesi için aralarındaki yaş farkı 3’ten fazla olmamalıdır. Tasarıdaki cezalar artırılırken çocuk faillerin dikkate alınmaması akran cinselliğinin suçtan ayırt edilmemesini engelleyen bir etki doğurabilecek, çocuklar arasında orantısız cezalara yol açacaktır. 15 yaşında bir çocuk 14 yaşında bir çocukla zorlama olmadan öpüştüğünde ve bu eylem istismar olarak tanımlandığında sekiz ila on yıl hapis cezası öngörülmektedir. Mevcut yasadaki bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

'AKRANLAR ARASI CİNSEL İLİŞKİ KONUSU DÜZENLENMELİ  

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan çocuktan söz ederken “suçlu” değil, “suça sürüklenmiş çocuk” denildiğini hatırlatarak, “yetişkin ile çocuk faili aynı teraziye oturtmuş olan bir ceza sistemi, orantılı bir ceza sistemi olabilir mi?” diye sordu. Sarıhan, “Akranlar arası cinsel ilişki konusunda ayrı bir düzenleme yapalım. “Genç hukuku” diye bir hukuk sistemini yaratalım” dedi.

MHP Milletvekili Deniz Depboylu da tasarıda hem fail hem de mağdurun çocuk olması durumuna ilişkin bir düzenleme bulunmadığına dikkat çekti. İki çocuk söz konusuysa bu durumda daha dikkatli davranılması gerektiğini belirten Depboylu, “Burada cezasızlık durumundan bahsetmiyorum ama koruma ve rehabilitasyon noktasında önemli adımların atılması lazım. Bunun kanun maddelerinde mutlaka olması gerekiyor. Çocuk olduğunda ceza yarı yarıya indiriliyor ama belki de bunu daha net koymamızda fayda var” dedi.

'ÇOCUK CİNSELLİĞİNE ONAY MI VERMİŞ OLURUZ?' KAYGISI

Akran ilişkisinde cezaların basite indirilmesinin “acaba çocuk cinselliğine onay vermiş mi oluruz?” hassasiyetine yol açtığına dikkat çeken Depboylu şöyle devam etti; “Bu MHP olarak bizim de hassas olduğumuz bir nokta. Biz de kültürümüze ve geleneklerimize bakarak Amerika’daki gibi, Fransa'daki gibi, çocuk cinselliğine onay verecek yaklaşımlarda bulunmak gibi yani boşluk yaratma durumu talep etme gibi bir durumumuz olmaz. Ancak adaletin doğru işlemesi, çocukların korunması, rehabilitasyonun sağlanması ve daha sonraki yaşamlarında daha sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmeleri için, işledikleri suçun niteliğine göre orantılı bir şekilde ceza alması noktasında bence biraz daha çalışılmalı.”

Tasarının ana komisyon olan Adalet Komisyonu’nda Perşembe günü görüşülmeye başlanması bekleniyor. Akran hukuku ve failin çocuk olması durumunda verilecek cezaların da kurulacak alt komisyonda uzmanlarla ele alınıp değerlendirilmesi planlanıyor.