Cerattepe'yi Ankara'ya taşıyanlar yargılandı

Cerattepe'de maden faaliyetleri yürüten Cengiz İnşaat'ı Ankara'daki şirket binası önünde protesto edenlere açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara'da görüldü. Davanın ikinci duruşması 2 Ekim 2018 tarihine ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  OHAL döneminde Artvin Valiliği’nin kararı nedeniyle Cerattepe’de bölgedeki madencilik faaliyetine karşı çıkılan hiçbir eyleme izin verilmedi. Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde bakır çıkaran Cengiz İnşaat’ı protesto etmek için geçtiğimiz yıl şirketin Ankara’daki ofisi önünde toplanan gruba polis müdahale etmiş 10 kişi gözaltına alınmıştı. Ankara’daki Cerattepe eylemine katılanlara açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara’da görüldü.

İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Cengiz İnşaat’ın Kader Sokak’ta bulunan binası önünde bir araya gelen grup, 17 Şubat 2016’da basın açıklaması yaparak Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerini protesto etmek istedi. “Cerattepe Geçilmez, Artvin Halkı Yenilmez” ve “Cengiz Şaşırma Sabrımızı Taşırma” sloganları atan grubu dağıtan polis 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 10 protestocu hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün saat 9.30’da Ankara 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

DÖNEM İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA DA ŞİKAYETÇİ

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın şikayeti ile başlatılan soruşturma kapsamında dava açılan 10 kişiden biri olan Demir Akın’ın “Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret” ettiği iddiasıyla ayrı bir suçlama yöneltildi. Akın aynı davada hem 2911 Sayılı Kanuna muhalefet hem de Ala’ya hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanıyor.

'BAKANA DEĞİL CENGİZ'E AŞAĞILIK DEDİM'

Ankara Adliyesi'nde görülen duruşmaya HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni ve ESP MYK üyesi Alp Altınörs de destek için katıldı. Yargılanan 10 kişinin savunmalarını Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun aralarında bulunduğu 8 avukat savundu.

Efkan Ala'ya hakaret ettiği suçlamasıyla yargılanan Demir Akın Cerattepe sürecini ayrıntılı anlatarak, polisin bina önünde yapılacak açıklamayı engellemesinin hiçbir yasal zemininin olmadığını belirtti. Dönem İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya hakaret ettiği iddiasını reddeden Akın, davaya konu edilen sözleri Mehmet Cengiz için kullandığını belirtti.

HDP Ekoloji Komisyonundan Birsen Kaya ise savunmasında Cengiz holdingin Artvin bölgesinde yaptığı madencilik faaliyetinin Artvin'e zarar verdiğini, bu yüzden de şirketin Ankara'daki binası önünde anayasal hakları çerçevesinde şirketi protesto ettiklerini söyledi. Sanıkların ifadelerinin alınmasına 2 Ekim 2018 tarihinde yapılacak ikinci duruşmada devam edilecek.

Zeyno Bayramoğlu 6 ameliyat geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamadı.

İKİ AYAĞI KIRILAN BAYRAMOĞLU DA YARGILANIYOR

Cerattepe’de 21 Şubat 2016’da polisin plastik mermili biber gazlı müdahalesi sırasında 8 metrelik istinat duvarından düşerek iki ayağı kırılan Zeyno Bayramoğlu da şirketin Ankara’daki ofisi önünde yapılan protestoda gözaltına alınanlar arasındaydı. Cerattepe eyleminin ardından 6 ameliyat geçiren ve tam anlamıyla sağlığına kavuşamayan Bayramoğlu da yargılananlar arasında.Bayramoğlu şunları söyledi:

“Cerattepe direnişinin üzerinden 2 yıl, benim ayak bileklerimin üzerinden 6 ameliyat geçti. Hem Cerattepe’nin hem de benim direnişimiz devam ediyor. Altıncı ameliyatımı geçtiğimiz perşembe günü (12 Nisan) oldum . Sol ayak bileğime Artrodez yapıldı. Yani eklem sabitleme işlemi. Yarın görülecek duruşmaya yeni ameliyat olduğum için katılamayacağım. Katılıp Efkan Ala’nın ‘mağduriyetinin’ ne olduğunu öğrenmek isterdim. Ne ben ne Artvin halkı ne de Cerattepe bir türlü mağdur olamadık çünkü.

CENGİZ İNŞAAT SON OLARAK ŞEKER FABRİKASI ALIMI İLE GÜNDEME GELDİ

Cerattepe’de bölgedeki madencilik faaliyeti yürüten Cengiz inşaat son olarak şeker fabrikalarının özelleştirme ihaleleriyle gündeme geldi. 300 bin TL sermaye ile kurulan, 330 milyon TL’ye Kırşehir Şeker Fabrikası’nı alan Tutgu Gıda’nın sahibi İsmail Doğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Duygu Mühendislik İnşaat’ın, Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat’ın “alt yüklenici”si olduğu ortaya çıktı.