CHP 'OHAL değil demokrasi' sloganıyla sokakta

CHP, bugün Türkiye'nin bütün kentlerinde 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganıyla oturma eylemi yaptı. İstanbul'da polis Taksim Meydanı'nı kapatınca oturma eylemi İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirildi. Ankara'daki eylemin adresi, Güvenpark'tı. İzmir'deki eyleme çok sayıda parti yöneticisi ve milletvekili de katıldı. Diyarbakır'daki oturma eylemine HDP'liler de destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'nin bugün 16 Nisan referandumunun yıl dönümünde 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganı ile sokaktaydı. CHP'liler 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 20 Temmuz'da ilan edilen OHAL'in 7'nci kez uzatılmasına karşı çıkmak için kent merkezlerinde oturma eylemi düzenledi.

İstanbul'daki eylemin adresi Taksim olarak belirlenmişti. Ancak, polis ekipleri sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim Meydanı'nı bariyerlerle çevirdi. Meydana çıkan yollar da kapatılırken, öğlen saatlerinde Hacıosman-Yenikapı metrosu Taksim durağanda durmadı.

Çok sayıda kişi oturma eylemi için Taksim'e gitti.

Polis Taksim Meydanı'nda eyleme izin verilmeyeceğini açıklayınca toplanan grup İstiklal Caddesi'nde oturma eylemi yaptı.

Polis ekipleri Taksim Meydanı'nın etrafını bariyerlerle çevirdi.

İstiklal Caddesi'ndeki Fransız konsolosluğu önünde bir araya gelen grup, "Hak, hukuk, adalet", "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Direne direne kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarıyla oturma eylemine geçti.

İstiklal Caddesi'ndeki Fransız konsolosluğu önünde bir ara gelen grup OHAL'e karşı sloganlar attı.

1 MAYIS İÇİN ÇAĞRI

Eylem sırasında Maltepe'de kutlanacak 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayram'ına katılma çağrısı yapıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu; "Bugün OHAL'e karşı demokrasi demek için Taksim meydanına geldik. 1 Mayıs'ta da işçinin emekçinin bayramını kutlamak için Maltepe meydanında olacağız" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise CHP'nin 81 ilde ohale karşı sokağa çıkmasının önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bugün 81 il ohal değil demokrasi istiyor. Biz de demokratik, laik hukuk mücadelesi veren konfederasyon olarak milyonlarca kişi yan yana olmak için hazır mısınız? Faşizme karşı mücadele edenlerle yan yan olmak ve başta Maltepe'de birlikte olmaya var mısınız? Kahrolsun diktatörlük yaşasın halkların kardeşliği."

ANKARA'DA GÜVENPARK'TA BULUŞTULAR

CHP Ankara İl Örgütü öncülüğünde Güvenpark’ta düzenlenen oturma eylemine, CHP Genel Başkan yardımcıları Tekin Bingöl, Haluk Koç, Fethi Açıkel, CHP milletvekilleri, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, İl Kadın Kolları Başkanı Türkan Çınar ve çok sayıda partili destek verdi.

İktidar partisinin OHAL'i bir kez daha uzatmanın peşinde olduğunu söyleyen CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, "İlan ederken 1 buçuk ay bile sürmeyecek dedikleri OHAL, bardağı çoktan taşırmıştır. Sabır testisi kırılmış toplumun büyük çoğunluğu OHAL rejimine artık yeter demeye başlamıştır" dedi.

CHP'nin Ankara'daki eylemine binlerce kişi katıldı.

Başkan Keskin, "Postallı darbelerle mücadele etmeyi badire görenler, gelinen noktada takım elbiseli darbeciler haline gelmiştir" diyerek şöyle konuştu: "Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı parlamentonun yok sayıldığı milli iradenin tanınmadığı milletvekillerinin rehin alındığı faşist düzeni ortadan kalkmalıdır. Sendikalar meslek odalar ve birlikleri ile sivil toplum örgütlerine yönelik iktidar gücüyle uygulanan sindirme politikaları son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama yürütme ve yargı ekleri yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir."

Keskin, alanda bulunan partilileri oturma eylemine davet ederek, "Sadece bu meydanda değil, ülkenin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’da ki saraylılara sesleniyoruz. Biz OHAL değil demokrasi istiyoruz" diye konuştu. CHP'liler yapılan konuşmanın ardından oturma eylemine geçti.

İZMİR'DEKİ EYLEME PARTİ YÖNETİCİLERİ VE MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI

CHP'liler İzmir'de de sokaktaydı. Izmir'deki eyleme CHP il ve ilce yöneticilerinin yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Akif Hamzaçebi, Seyit Torun, Tuncay Özkan ile  CHP milletvekilleri Zeynep Altıok, Ali Yigit ve Mustafa Balbay da katildi.

İzmir'deki eyleme katılım yoğundu.

DİYARBAKIR'DAKİ EYLEME HDP DE DESTEK VERDİ

CHP'nin Diyarbakır'daki Dağkapı meydanında gerçekleşti. Oturma eylemi öncesi geniş güvenlik önlemleri alan polis oturma eylemi yapılacak alanı güvenlik şeritiyle çevrelerken, alana girmek isteyenler yapılan üst atamasının ardından alındı.

Oturma eylemine CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Necati Yılmaz'ın yanı sıra, HDP il yönetimi DİSK bölge temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, Genel İş Sur platformu,Emek Partisi il yönetimi de katılarak destek verdi.

Açılmayı yapan CHP il Başkanı Mehmet Sayın, OHAl altında girilen referandumun meşruiyeti olmadığına dikkat çekerek" OHAlle birlikte baskı rejimi kurumsallaşmıstır, insan haklarını, demokrasi istemini baskılama aracı olmuştur. KHK lar eliyle parlamento yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına baskının ardi arkası kesilmedi. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır " dedi.

OHAl nedir diye soran Sayın," OHAl 10 Ekim'de katledilen çocuklarını anmak isteyen anne ve babalara sıkılan biber gazı dur, işçi grevlerini ertelemek, gazetecileri tutuklamak, Nuriye ve şenliği öldürmeye ant içmiş, tiyatro oyunlarini yasaklamak,tüm muhaliflerini terörist ilan etme cesaretidir. OHAl' on binlerce taşeron işçiyi kadro dışı bırakmaktır. Boğaziçindeki öğrencilere okuma hakkını vermediğini deklare etmek ve tutuklamak, belediye başkanlarını tutuklayıp kayyım atamaktir. OHAL seçilmiş milletvekillerini esaret altında tutmaktır. Hakim ve savcıların bir parti başkanının karşısında önlüğünü iliklemektir, türk lirasının kaybettiği değer, satılan şeker fabrikası,artan enflasyon, Twitter dakika 80 karakterden, Facebook takı beğen butonundan korkmaktır. OHAl' bardağı çokta taşımıştır, toplumunun büyük çoğunluğu OHAl' rejimin e yeter artık demiştir. Postalli darbelerle mücadele etme söylemiyle gelenler takım elbiseli darbeler yapmak peşindedir.Hukun askıya alındığı,milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşist düzen ortadan kalkmalıdır.

Diyarbakır'daki eyleme CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı

Türkiye'nin 81 ilindeki meydanlardan sarayı uyarıyoruz bizler OHAL' de demokrasi istiyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Ardından konuşan Sezgin Tanrıkulu meydanın bir çocuğu olarak bir tarih hatırlatmak istiyorum diyerek şunları söyledi" 1979 da sıkı yönetim ilan edildi 1987 yılının Nisan ayına kadar devam etti 1987 yılında bölge illerinde OHAL ilan edildi, Diyarbakır'da 15 yıl sürdü, geçtiğimiz hafta sayın Erdoğan vatandaşın ohalden şikayetci olduğunu söylemesi üzerine biz 3 Kasım'da iktidara geldiğimizde OHALi kaldırdık dedi. Bu kocaman bir yalan 3 Kasım'da iktidara geldiklerinde sadece ve sadece Diyarbakır ve Şırnak'ta OHAL vardı bölgedeki bütün ilkerde kalkmıştı ve önceki hükümette son kez Diyarbakır ve Şırnak için 30 Kasıma kadar uzatılmasını istemişti. Yani 18

Kasım 2002 de güven oyu alan hükümet önceki hükümetin aldığı kararla 12 gün sonra OHAL zaten kalkacaktı. OHAL'in zulüm olduğunu kendileri söylüyorlardı, şimdi 81 ili kendilerinin baskı dediği rejimle yönetiyor. Bu dayanışmayı dahada büyüterek bu meydanları barış ve demokrasi meydanları haline getireceğiz" dedi.

CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz, OHAL zorba hükümetin ayakta kalmasının son çaresidir diyerek şunları dile getirdi" 16 Nisaninin birinci yıldönümünde bu tarihi meydandan söylüyoruz 16 Nisan bu ülkedeki son darbe olarak kalacaktır daha ne bu meydanları böylesine baskı ve zulmün işareti bariyerlerle değil barış ve sevgi iklimiyle kuşatılacaktir. Ülkemizin buna ihtiyacı vardır. Biz korkmuyoruz,zulme karşı boyun egmiyoruz diyerek bir başlangıç yapıyoruz destek verenler ve halkımızla beraber" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından yapılan oturma eylemiyle açıklama sona erdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, seçim bölgesi Malatya'daki oturma eylemine katıldı.

(HABER MERKEZİ)