28 Şubat davasında 21 sanığa müebbet

28 Şubat davasında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ında bulunduğu 21 sanığa müebbet hapis cezası verildi. 68 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

 DUVAR - 28 Şubat davasında karar açıklandı. 68 sanık beraat ederken, 21 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Müebbet hapis cezası alanlar arasında dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan da bulunuyor.

FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklanan eski savcı Mustafa Bilgili tarafından açılan ve 5 yıl süren 28 Şubat davasında mahkeme heyeti, kararını vermek üzere bugün toplandı. Davada, 103 sanık "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak" suçlamasıyla yargılanıyor.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, duruşmanın ilk bölümünde mahkemeye gelen evrakları okuduktan sonra sanıklara son sözlerini sordu. Sanıklar avukatları iddianameyi hazırlayan savcıların FETÖ sanığı olduğunu belirterek beraat talep etti. Daha sonra mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından karar açıklanırken, aralarında Çevik Bir'in de bulunduğu bazı sanıklar duruşma salonuna gelmedi. Müştekiler, sanık yakınları, sanık ve müşteki avukatları, basın mensupları ve izleyiciler de duruşmaya katılınca salon yetersiz kaldı. Yer sorunu nedeniyle tartışmalar yaşandı.

19 SANIĞIN RÜTBESİ SÖKÜLECEK

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten men" suçlamasıyla 21 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini duyurdu. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanıklar arasında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de bulunuyor.

Sanıkların duruşmalardaki tutum ve davranışları lehlerine kabul edilerek, cezada indirim yapıldı ve ceza müebbet hepse çevrildi.  Sanıkların, yaşı ve sağlık sorunları gerekçesiyle adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.

Diğer müebbet alan sanıklar şunlar: Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Sarı, Çetin Dizdar, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Mühittin Erdal Şenel, Vural Avar, Yıldırım Türkeri.

Ayrıca 19 asker sanığın rütbelerinin sökülmesine de karar verildi.

68 SANIK BERAAT ETTİ

Emekli Korgeneral Engin Alan'ın da içinde yer aldığı 68 sanık, "sanıkların yüklenen suçu işlediği suçun sabit olmaması" gerekçesiyle beraat etti. Hayatını kaybeden 4 sanık hakkındaki davanın düşürülmesi kararlaştırıldı. 10 sanığın davası da zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

'BİR DAHA BÖYLE BİR ŞEY YAPAMAYACAKLAR'

Kararın arından açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından çok önemli bir gün çünkü ilk defa darbeciler hesap verdiler, 28 Şubat'ta bir çok vatandaşın hayatı karartıldı. O güne katkıda bulananlar hesap verdiler. Demokrasimiz adına çok mutluyuz. İnşallah bundan sonra kimse, 15 Temmuz'da da gördük, ülkemizde böyle bir şeye kalkışamayacak, akıllarından bile geçirmeyecekler" dedi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek ise "27 Mayıs 1960 darbesini millet, 12 Eylül darbesini Türk adaleti, 28 Şubat darbesine darbe demeyenlere Türk yargısı gereken cezayı verdi. Gerçekten suç işleyenlerin cezayı çekmesini savunduk. Zorla başörtüsü çıkarılan kızlarımızın, bugün burada Türk adaletinde ceza almalarını görmesi yüreklerini rahatlatacaktır" diye konuştu. (DHA-HABER MERKEZİ)