Uçak havalandı, enkaz haline geldi!

Gazetecilerle bir araya gelen Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann iki ülke arasındaki ilişkileri yorumlarken 2016'daki sorunların artık çözüldüğünü ve 'uçağın havalandığını' belirtti. Yeniçağ'dan Köklü, bugünkü yazısında bu benzetmeye ve Erdmann'ın ifadelerine yer verirken Büyükelçi'nin konuşmasının sonlarında 'uçağın enkaz haline geldiğini' yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, gazetelerin yayın yönetmenleriyle buluştuğu davette Almanya-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi. İki ülke arasında 2016'nın adeta "Buzul Çağı" olduğunu belirten Erdmann bu durumun bittiğini “Buzlar çözüldü, uçak yavaş yavaş havalandı” diyerek ifade etti.

Konuşması boyunca özellikle soru-cevap kısmında Ankara'ya mesajlarını ileten Büyükelçi, Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili de "Afrin'in ele geçirilmesinin terörle mücadelenin parçası olarak görüldüğünün ama operasyondan sonra Türk askerinin çekilmesi gerektiğinin" altını çizdi.

Yeniçağ gazetesinden Hayri Köklü, Erdmann'ın ifadelerini değerlendirirken Büyükelçi'nin davetin başında yavaş yavaş havalandırdığı uçağı, konuşmasının sonunda 'enkaz haline getirdiğine' dikkat çekti.

Alman Büyükelçi uçağı önce havalandırdı ardından yere çaktı!

Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Martin Erdmann, sohbet toplantısı için öğle yemeğine davet ettiği gazetelerin genel yayın müdürlerini, Abdülhamit’in 140 yıl önce Alman Büyükelçiliği’ne verdiği tarihi yazlık rezidansta karşıladı.

Büyükelçi, Tarabya’da önü Boğaz’a nazır, sırtı ise asırlık ağaçlara dayanmış geniş bahçeye sahip rezidansla ilgili ayaküstü bilgi verirken yanında eşi Marion da vardı.

Bayan Erdmann’ın Alman ve Türk Bayrağı motifli küpeleri ve Türkçe “Hoş geldiniz” ifadesi dostluk mesajı olarak algılandı.

Sözlerine, ülkesinde 6 ay önce seçim yapıldığını ve nihayet koalisyon hükümetinin kurulduğunu hatırlatarak başlayan Erdmann, Almanya-Türkiye ilişkileri için 2016’yı işaret ederek bu durumu “Buzul çağı” olarak nitelendirdi.

Bu durumun iki ülkeye de zarar verdiğini söyledi.

Şu an içinde bulunan süreci de “Buzlar çözüldü, uçak yavaş yavaş havalandı” diyerek tanımladı.

Dünyanın bir çok bölgelerinde sıkıntılı ve çatışmalı süreçler yaşandığını ifade ederek, iki ülkenin yakın iş birliği içinde olması gerektiğinin altını çizdi.

***

Soru-cevaba geçildiğinde, Alman Büyükelçi, Ankara’ya mesajlarını iletmeye başladı.

Zeytin Dalı operasyonuyla ilgili olarak, “Türkiye, Suriye bölgesinden gelen saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir. Afrin’in ele geçirilmesini terörle mücadelenin bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Sivil halkın korunmasını, zarar görmemesinin altını çiziyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğüne halel getirilmemeli. Operasyondan sonra Türk askeri çekilmeli” dedi.

Biraz önce ikili ilişkilerde kalkışa geçirdiği uçağın burnunu bir anda yatay seviyeye getirdi!.

***

Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte yürüttüğü Astana sürecinin beklentileri karşılamadığını, kalıcı çözümün Birleşmiş Milletler zirvesinde sağlanabileceğini ileri sürdü. Vize sorununun çözümü için de OHAL’in kaldırılmasını ve AB kriteri olan “terörle mücadele yasası”nı adres gösterdi.

Uçağın burnu artık yere dönmüştü...

***

FETÖ sorularına verdiği cevaplar, sohbetin havasını ısıttı! “FETÖ’nün 15 Temmuz’da nasıl bir etkisinin olduğunu anlamakta zorlandık” dedi. Türkiye’nin Almanya’daki FETÖ’cüler için yaptığı iade başvuruları konusunda “İadesi istenen kişilerle ilgili Alman mevzuatlarına göre suçun ispatlanması gerekiyor. O kişilerle ilgili bizzat kanıt sunulmalı. Bir kişi için üye denmesi, bankada hesabı olması, okuluna, üniversitesine gitmiş olması ByLock kullanması yeterli kanıt değil” değerlendirmesinde bulundu.

Israrlı sorular üzerine, “Fethullah Gülen hareketi ile mevcut AKP iktidarı, birlikte yürüdüler. Yıllardır süren iş birliği var. Böylesi bir iş birliği sürerken bir ortağın birden terör örgütü haline getirilmesini hemen anlamamız beklenmemeli” deyiverdi...

Uçak büyük bir hızla irtifa kaybediyordu...

***

Alman Başbakanı Merkel’in 15 Temmuz darbesinin hemen ertesinde kınama açıklaması yaptığını, kendisinin de saldırıdan 4-5 gün sonra Meclis’i ziyaret ettiğini, bunu yapan ilk Büyükelçi olduğunu hatırlatarak, uçağın burnunu yeniden kaldırmaya çalıştı.

“Size göre darbe girişiminin ardında FETÖ var mı, yok mu?” sorusuna verdiği “Her kim yaptıysa” cevabı kaçınılmaz sonu getirdi.

Uçak yere çakıldı...

***

Erdmann, “Türkiye’nin Rusya ile birlikte gerçekleştirdiği Nükleer Güç Santrali temel atma töreninden bir gün sonra bu değerlendirmeyi yapıyorum” diyerek, Ankara’ya yön tayin etmeye kalkıştı:

“Türkiye’de bazı çevrelerde ‘AB’nin alternatifi var. Rusya, Çin var’ deniyor. Bunlar fanteziden ibaret. Türkiye’nin ekonomisi Avrupa ile entegre olmuş. Başka çare aramak doğru değil. Türkiye dış ticaretinin yarısını AB ülkeleriyle yapıyor. 2017’de sadece Almanya ile 37.7 milyar euroluk ticaret hacmi gerçekleşti.”

Ardından Almanya’nın Türkiye’deki yatırımlarından söz etti.Savunma sanayi ilişkilerinde ambargo değil, inceleme nedeniyle “yavaşlama” olduğunu söyledi.Uçak enkaz haline geldi...

***

Türkiye-Almanya arasında yakın zamanda yapılması muhtemel ilk yüksek düzeyli temasta orta yol bulunması zor görünüyor. Çünkü; Büyükelçi, 2 saat süren sohbetin bitiminde, “Açıklamalarımı Alman hükümetinin politikalarına göre yaptım” dedi.

Kaynak Yeniçağ: Alman Büyükelçi uçağı önce havalandırdı ardından yere çaktı!