'Güvenlik soruşturmasıyla işçi kıyımı yapılıyor'

Diyarbakır’daki belediyelerde çalışan 722 kişi kadro beklerken işten çıkarıldı. İşten çıkarılanların güvenlik soruşturmasından geçemedikleri belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, DİSKİ, Yenişehir, Bağlar, Sur, Hazro ve Ergani belediyelerinde taşeron işçi olarak çalışan 722 kişi işten çıkarıldı. Konuyla ilgili DİSK Genel İş Sendikası’nda yapılan basın açıklamasında, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ve sonrasında seçilmiş belediye başkanları yerine atanan kayyımlar eliyle sendikamız üyelerinin üzerinde emekçi arkadaşlarımız işten çıkarılmıştır” denildi.

Sendika şubesinde düzenlenen basın açıklamasına işten çıkarılan çok sayıda işçi de katıldı. Burada bir konuşma yapan Genel-İş Sendikası Sekreteri Hasan Hayri Eroğlu, “2017 yılının Aralık ayında yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi düzenlemesiyle yüzlerce emekçi arkadaşımız daha işten çıkarılıyor. Sayın başbakanın bizzat konuyla ilgili yaptığı ‘hiçbir taşeron işçisi kadro dışı bırakılmayacaktır’ açıklamasına rağmen güvenlik soruşturması adı altında tam bir işçi emekçi kıyımı yapılmaktadır. Toplumun en ağır işlerini en düşük ücretle yerine getirmeye çalışan iş kolumuzdaki işçilerin bir günde sokağa atılması, aileleriyle birlikte açlığa terk edilmesi ne toplumsal huzura ve barışa hizmet eder, ne de sosyal devlet olma ilkeleriyle bağdaşır” dedi.

SUÇUN ŞAHSİLİĞİ İLKESİ

İşten çıkarılan işçilerle ilgili herhangi bir suç ya da mahkemelerin verdiği mahkumiyet kararı olmadığını söyleyen Eroğlu, “Şayet varsa bir suçlama bunun kararını vermesi gereken mahkemelerdir. Sadece istihbari bilgilere dayanarak yüzlerce işçinin işten çıkarılması ne hukukidir, ne adaletlidir, ne de vicdanidir. Hukukta, ‘Suçun şahsiliği’ ilkesi vardır. Suç fiili kişiyi bağlar, bir kişinin herhangi bir akrabasının hukuki bir durumu varsa ya da bir örgütle iltisakının olması işten atılmasına gerekçe olamaz” şeklinde konuştu.

Yaşanan durumu kabul etmediklerini belirten Eroğlu, yetililerden aldıkları kararı bir kez daha gözden geçirmesini ve arkadaşlarının işlerine dönmesinin sağlanmasını istedi.

Eroğlu, güvenlik gerekçesiyle işten çıkarılanların sayısını ve çalıştıkları kurumlar hakkında ise şu bilgileri verdi: Büyükşehir Belediyesi’nden 242, DİSKİ’den 76, Bağlar Belediyesi’nden 255, Yenişehir Belediyesi’nden 46, Sur Belediyesi’nden 42, Ergani Belediyesi’nden 56 ve Hazro Belediyesi’nden 5 kişi olmak üzere toplam 722 kişi işten çıkarıldı. Eroğlu, Diyarbakır’ın diğer ilçe belediyelerinden de işçilerin işten çıkarılmasının beklendiğini söyledi.

İŞÇİLER HANGİ MADDE İLE İŞTEN ÇIKARILDI?

DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube başkanı Selvi Ok ise işçilerin hangi maddeden işten çıkarıldıklarını henüz bilmediklerini ifade ederek şunları söyledi; “Kayyım atanmayan Bağlar Belediyesi ile görüştük. İşçilerin işten çıkarılmasını istemiyoruz elbette ama işten çıkarılacaklarsa bile 18. maddeden çıkarılsınlar önerisinde bulunduk. Çünkü iş akitleri 36. madde üzerinden gerçekleşen işçilerin hakları da gasp edilecek. Bu maddeden işten çıkarılan işçiler tazminat alamıyor, işsizlik maaşından yararlanamıyor ve benzeri birçok haktan mahrum kalıyor. 18. madde ise işlerine son verilen işçilerin mevcut haklarını ve ileriye dönük haklarını talep edebilmesine olanak sağlıyor. Bağlar Belediye’sinin bu konuda yetkisi olduğuna inanıyoruz. Ama bundan da bir sonuç alamadık.”

BAĞLAR BELEDİYESİ: YETKİMİZ YOK

Bağlar Belediye Başkanı Birsen Akat ise yaptığı açıklamada takdir yetkisinin olmadığını söyledi. Akat’ın açıklamasında, “Güvenlik ve Arşiv Soruşturması olumsuz görülen 255 kişilik liste Bağlar Kaymakamlığı İlçe Olağanüstü Hal Bürosu tarafından 30 Mart 2018 tarihinde Belediyemize gönderilmiştir. Belediyemiz de 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesinin geçici 24 maddesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 01 Ocak Pazartesi günün yayımlanan 30288 sayılı Tebliğ’in 32’nci maddesi gereği 255 taşeron işçimizin çıkış işlemleri ile ilgili gerekli yasal prosedürleri uygulamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Akat, belediyenin inisiyatif kullanmadığı yönündeki eleştirilere de, “Benim ve belediyemiz bürokratlarının söz konusu 255 taşeron işçimizin çıkış işlemlerini yapmama ve çıkış kodlarını belirleme de takdir yetkimizin bulunduğu iddiası da tamamen asılsızdır” şeklinde cevap verdi.