Kahraman'dan tiyatro açıklaması: 16 tane hanım var, o hanımlar ne?

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, tiyatro gösterisinde kadın oyunlara izin vermediği yönündeki iddianın doğru olmadığını söyledi. Kahraman, "Koro, hanımlardan ve baylardan müteşekkil, Çanakkale'yi terennüm ettiler. Söyleyenler içinde 16 tane hanım var. O hanımlar ne?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Çanakkale Savaşı'yla ilgili tiyatro oyununda sahneye çıkarılmadığı iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

TBMM Klasik Türk Sanatları Merkezi'nin Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen "Revnakın İzdüşümü"sergisinin açılışında konuşan İsmail Kahraman, "Yapacak olduğumuz ne? Ön tarafta 9 asker, sembolik olarak bulunsun ve koro, hanımlardan ve baylardan müteşekkil, Çanakkale'yi terennüm etsinler. Söyleyenler içinde 16 tane hanım var. Muhteşem bir program" dedi.

Oyun sonrasında çıkan iddialara tepki gösteren Kahraman, şöyle devam etti:

"Arkasından şehitlik ruhuna, tarih duygusuna sahip olmayanlar, Çanakkale’nin manası bilmeyenler, 'Meclis Başkanı ne yaptı biliyor musunuz? Ne yaptı? Kadınları koymadı.' dedi. O hanımlar ne? Sahne yok ki. Sahnede 3 tane koltuk var. Orası sahne değil. Tiyatro eseri değil. Sadece türkünün söylendiği bir hadise. Devlet Tiyatroları'ndan istediğimiz de bu. Devlet Tiyatrosu bildiri yayımladı, Meclis Başkanlığı anlattı. Fakat, var ya, bizim çocuk bina okur, döner döner yine okur. Duygu, dürüstlük, şahsiyet, haysiyet lazım. Müthiş bir faaliyet yaptık. Hiç ondan bahsetmek yok."

NE OLMUŞTU? 

TBMM'de gösterimi yapılan ve Çanakkale Savaşı'nın anlatıldığı tiyatro oyunundaki kadınların, İsmail Kahraman'ın talimatıyla sahneye çıkmasına izin verilmediği öne sürülmüştü.

TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Salonun iki tarafında katılımcıların arasında yer alan kadın ve erkeklerden oluşan sanatçılar ışık oyunları ve müzik eşiliğinde Çanakkale türküsünü seslendirip gösteriyi birlikte icra etmişlerdir. Yapılan gösteri ve toplantılar kameralar tarafından kayda alınmıştır. Böylesi başarılı bir toplantıyı gölgelemek kesinlikle maksadını aşan bir dezenformasyondur" denilmişti.

CHP milletvekili Murat Emir, oyunun prova görüntülerini paylaşmış ve "Günlerce prova yapılmasına karşın, oyuna bir saat kala verilen talimatla; askere evladını, eşini gönderenlerin vedalaşma sahneleri, kadın sanatçıların sahneye  çıkması ve projektörden gösterilecek Atatürk silüeti yasaklandı. Kadın, sanat ve Atatürk düşmanı İsmail Kahraman istifa" açıklamasında bulunmuştu. (İSTANBUL/DHA)

Meclis'te 'kadınlar sahneye çıkmasın' kriziMeclis'te 'kadınlar sahneye çıkmasın' krizi

Meclis'ten açıklama: Gösteri buyduMeclis'ten açıklama: Gösteri buydu

Kadın tiyatrocular: Afife'den beri sahnedeyiz!Kadın tiyatrocular: Afife'den beri sahnedeyiz!

Kadınlar Meclis Başkanı Kahraman’ı protesto etti: Afife Jale'nin torunlarıyızKadınlar Meclis Başkanı Kahraman’ı protesto etti: Afife Jale'nin torunlarıyız

TBMM'deki oyunun prova görüntüleri yayınlandıTBMM'deki oyunun prova görüntüleri yayınlandı