Duvar Arkası: Suriyeliler 'iş yok' diye vatandaşlık istemiyor!

Suriyeliler vatandaşlık hakkına neden ilgi göstermiyor? Muhalefetin 'Saadetli açılım' planı... İstanbul için CHP'de aday enflasyonu! İdris Baluken roman yazdı... TBMM'de Genel Kurul'a iktidar vekili toplama daveti... MST TV'nin patenti Sezgin Tanrıkulu'nda! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK İLGİ GÖRMEDİ!

4 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, nitelikli, vasıflı sığınmacılara vatandaşlık vererek onlardan istifade etmenin yolunu arıyor. Bunun için Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklik de yapıldı. Hesaplar yaklaşık 50 bin kişinin vatandaşlığa geçebileceği yönünde ama evdeki hesap çarşıya uymuyor. Suriyeliler vatandaş olmak istemiyor! Bunun nedenini Meclis Göç Komisyonu Başkanı Atay Uslu anlattı. Komisyon toplantısında konuşan Uslu, “Suriyeli akademisyenler Türkiye’de çalışıyorlar, gerçekten bir akademik potansiyel var, şimdi bunları Türk vatandaşı yapıyoruz, diyoruz ki: 'Biz bu konuyu Türk vatandaşı yaparak çözeriz.' Çözemedik, yeni bir sorunla karşılaştık. Neden? Türk vatandaşı oldukları gün Türk akademisyenlerinin tabi oldukları sisteme tabi oldukları için bu kez üniversitelerde çalışamıyorlar, kadro yok” dedi.

MUHALEFETİN 'SAADETLİ AÇILIM' HESABI...

Türkiye seçim havasına girdi! AK Parti-MHP işbirliği kesinleşirken muhalefet cephesi de ittifak yoklamalarına başladı. İttifak hesaplarında referandumdan bu yana “oyu küçük ama etkisi büyük” yorumları yapılan Saadet Partisi üzerinden bir dizi denklem kuruluyor. AK Parti’nin son güne kadar kapısını açık tutacağı Saadet Partisi, CHP ve İYİ Parti’nin de gözdesi. Saadet’le ittifak hesaplarında iki partinin de ana vurgusu Kürt oyları üzerine. İYİ Partililer Saadet ile ittifakın kendilerine Doğu’nun kapısını açacağı görüşünde. CHP’de de hesaplar farklı değil. Geçmiş dönemlerde doğuda büyük güç sahibi olan Milli Görüş geleneğinin bugün de muhafazakar Kürt oylarını almada katkı sunacağı hesapları yapılıyor. Perde arkasında başlayan temasların nasıl sonuçlanacağı şimdiden merak konusu.

İSTANBUL’DA ADAY ENFLASYONU

“İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” sözü boşuna değil. Seçmenin 5’te 1’inin yaşadığı kentte belediyeyi kazanacak siyasi güç Beştepe yolunu da yarılamış olacak. AK Parti’nin Başbakan Binali Yıldırım’ı aday göstermesi beklenen kent için ana muhalefet partisinde de aday enflasyonu yaşanıyor. Akif Hamzaçebi, Engin Altay, Gürsel Tekin, Muharrem İnce, Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, İlhan Kesici, Abdüllatif Şener adı geçen siyasetçiler. Kulislerde Fenerbahçe Başkanlığı için yarışa soyunan Ali Koç’un da adı geçiyor. Adaylar, Karadenizlilik, Kürt oyları ve Sivaslılar üzerinde etki gibi denklemler üzerine oy hesapları yapmaya başladı. Adayların büyük kısmı üyelerle ön seçim istiyor. Aday belirleme yöntemine Parti Meclisi karar verecek ama bu süreçte genel başkanın işareti önem taşıyor. Kulislere göre Kılıçdaroğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayını belirlemek için ön seçime sıcak bakmıyor. Bu durumda İstanbul için konuşulan bu isimlerin dışında bir aday da sürpriz olmayacak.

İDRİS BALUKEN ROMAN YAZDI

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Seher” adını taşıyan öykü kitabı çok konuşuldu. Bir süre cezaevinde yatan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de içeriden 3 kitap yazarak çıktı. Bu kitapların 2’si yayınlandı. Son gelen bilgilere göre HDP’de uzun süre Grup Başkanvekilliği yapan İdris Baluken de bir roman yazdı. 90'lı yıllarda Dicle Üniversitesi'nde okuyan 4 öğrencinin hayatını anlatan kitap üzerinde son rötuşlar yapılıyor. Yakında basılacak kitap bu yıl içinde okuyucularla buluşacak.

GENEL KURUL'A 1-2! GENEL KURUL'A 1-2!

Meclis Genel Kurulu çalışmalarına iktidar partisi milletvekillerinin ilgisizliği aylardır tartışma konusu. Bu duruma tepki gösteren muhalefet partileri sık sık yoklama ve karar yeter sayısı talep ederek AK Partili vekillerin Genel Kurul çalışmalarına katılmasını sağlamaya çalışıyor. Yoklama talebi üzerine verilen 5-10 dakikalık aralarda halkla ilişkiler binasından, yemekhane veya Meclis kulisinden Genel Kurul’a koşan milletvekili manzaraları artık olağan hale geldi. En ilginç manzaralardan biri ise AK Parti kulisinde yaşanıyor. Yoklama talebi geldiğinde veya oylamaya geçileceği sırada Genel Kurul’dan kulise çıkan bir AK Parti Milletvekili yüksek sesle, “Sayın milletvekilleri içeride sayımız az, lütfen Genel Kurul’a” diye bağırarak milletvekillerini salona davet ediyor!

MAZLUMLARIN SESİ TV PATENTİ ALINDI

Medya ambargosundan yakınan muhalefet kendi alternatif medyasını yaratmaya çalışıyor. Sosyal medyayı etkin kullanan milletvekilleri, hesaplarından da canlı yayınlar yapıyor. CHP Milletvekili Ali Şeker’in Şeker TV’sinin ardından CHP’li Mustafa Sezgin Tanrıkulu da “televizyoncu” oldu. Adının baş harflerinden oluşan MST TV aynı zamanda “Mazlumların Sesi, Mağdurların Sesi TV” adını taşıyor. Tanrıkulu her üç ismin de patentlerini aldı. MST TV’den haftada bir gün saat 21.00’de 21 dakikalık program yapan Tanrıkulu her programında kendisine gelen 3 hak ihlalini anlatıyor. Tanrıkulu haftada yaklaşık 100 bin kişiye ulaşıyor.