TBMM Camii'ndeki ağacın sökülmesine tepki

Meclis’in mimarlık ödüllü camisinin minaresi olarak sembolize edilen kavak ağacı kesildi. Meclis Başkanlığı açıklama yaparak caminin minaresi olmadığını, kamuoyunun yanıltıldığını ve camiye bir minare yapılacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yıkılıp yıkılmayacağı uzun süre tartışılan ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın minare yapılacağını açıkladığı TBMM Camii’nin mimarı tarafından minare olarak sembolize ettiği kavak ağacının söküldüğü ortaya çıktı.

TBMM Başkanlığı yaptığı açıklamada, TBMM'deki caminin minaresinin olmadığını belirterek, "Minareler, camilerin mütemmim cüzü (ayrılmaz parçası) olduğundan dolayı camiye minare yaptırmakla ilgili proje çalışması devam etmektedir ve en kısa zamanda minare de yaptırılacaktır" ifadelerini kullandı.

CANDAN: CEHALETİN DİBE VURDUĞUNUN GÖSTERGESİ DEĞİL MİDİR?

Meclis Camii’ni tescil etmeyen Koruma Kurulu’na dava açarak yıkım tartışmalarını kamuoyunun gündemine taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise kavakların sökülmesi ve Meclis Başkanlığı'nın açıklamasını eleştirdi.

Candan, "TBMM Camii’ne klasik minare istemek yapının mimarlarına saygısızlıktır. Behruz Bey, TBMM Camii’nde gelenekselle moderni birleştirmiş, sadeliği ve dinginliği ile inancın 1400 yıl önceki camisini günümüze yorumlamıştır. Ölçeği ve zarafeti ile insanı içine alan bu cami, inanç insanın içindedir, gösterişte değildir demektedir. Bu caminin tasarlanmış ve yorumlanmış bir minaresi vardır. Şimdi minaresi yoktur demek sanattan ve mimarlıktan anlamamaktır" dedi.

"Sanat ve mimarlık tek tipi kaldırmaz." diyen Candan, "Mimarlık çizgilerini özgür çizer. TBMM Camii’nin minaresi mimarının yorumu ile bugüne kadar bir kavak ağacı idi. Yapıldığı günden bu yana aralarında bu ülkenin cumhurbaşkanlarının da olduğu birçok devlet temsilcisi orada ibadet etti. Bu ülkenin kavak ağacını söktürmek, minaresizdir demek cehaletin dibe vurduğunun göstergesi değil midir? Mimarlığın tasarım özgürlüğü ve çizgileri, yönetenler istedi diye değişmeyecektir” diye konuştu.

'MİNARE TALEBİ BUNU İSTEYENLERİN MİMARLIKTAN ANLAMADIKLARININ GÖSTERGESİDİR'

Behruz Çinici’nin cami tasarımının çıkış noktasına dair söylediği, “Dünyadaki ilk cami 1400 yıl önce inşa edilen Hz. Peygamber’in evidir. Mekke’ye yöneltilmiş düz çatılı, uzunlamasına dörtgen sade bir mekan. Ne minare, ne mihrap, ne ayrılmış bir makam yeri, ne de kubbe, hiçbiri yok. TBMM Camii tasarımında böyle davranmaya çalıştık” sözlerini hatırlatan Candan, "TBMM Camii’nin özgünlüğünü bozacak minare talebi, eşyanın tabiatına aykırı olduğu gibi, bunu isteyenlerin de ne mimarlıktan ne de eserden anladığının göstergesidir” dedi.

'SÖKÜLEN KAVAK KUTSAL DEĞİL' AÇIKLAMASI

Meclis’in CHP’li İdare Amiri İbrahim Özdiş, TBMM Başkanlığı'nın açıklamasından önce sökülen ağaçlara ilişkin, TBMM Başkanlığı’na bağlı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Levent Yazıcı’yı arayarak konu hakkında bilgi istedi.

Rapor yerine aynı birimin Başkan Yardımcısı Reşit Uzel, resmi olmayan şu açıklamayı Özdiş’e elden verdi:

"Habere konu olan kavak ağacı, söğütgiller familyasından olup dere kenarlarında, yüksek yağış alan veya bağıl nemi yoğun olan yerlerde kendiliğinden yetişen veya yetiştirilen, çokça su isteği olan, bahar mevsiminde bolca polen yayarak etrafında yaşayanları ve alerjik rahatsızlığı olanları ciddi olarak rahatsız eden bir türdür. Anılan nedenler yanında zamanın Park ve Bahçeler Müdürü Şenol Çiftçioğlu tarafından yapılan projede planlanan bitki türü sütun servi (Cupressus sempervirens) ağacıdır. Söz konusu kavak işgalci olarak alanda yeşerip projeye uygun olarak dikilen bu ağacı zaman içinde kapatmış olup herhangi bir kutsallığa da sahip değildir."

'AĞAÇLARA DA TERÖRİST SIFATI YAKIŞTIRIRLARSA ŞAŞIRMAYALIM'

Kavakların kesilmesinin, yıkımın habercisi olduğunu ifade eden Meclis İdare Amiri İbrahim Özdiş, Meclis’in ilgili biriminin kendisine verdiği yazılı açıklamayı “ciddiyetten uzak hatta komik” bulduğunu söyledi. Özdiş, Meclis Başkanlığı’nın açıklamasının ise şu sözlerle yorumladı:

"Projenin orijinal ve ödüllü tasarımını değiştirerek kendilerinin uygun gördüğü bir biçimde oraya minare inşa edecekler. Bu durum AKP’nin Türkiye’de her alanda ne kadar keyfi ve umursamaz bir tavır içerisinde olduğunun güncel bir örneğidir. Ödüllü caminin orijinalliğini bozmaları bir yana dikmeyi planladıkları minare nasıl bir minare olacak ki kenarda duran iki adet ‘işgalci’ kavak ağacının kesilmesine ihtiyaç duyulmuştur? Yakında ağaçlara da terörist, vatan haini diye sıfatlar yakıştırırlarsa şaşırmayalım." (DUVAR)