Meclis'ten açıklama: Gösteri buydu

TBMM’de 18 Mart Çanakkale Anması’nda kadın tiyatro sanatçıların TBMM Başkanlığı'nın talimatıyla sahneye çıkartılmadığı iddialarına, Meclis Başkanlığı'ndan yanıt geldi. Yapılan açıklamada 'kadın ve erkek sanatçılar sahnenin yanında yer alarak gösteriyi birlikte gerçekleştirdiler' denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -TBMM’de düzenlenen Çanakkale anmasında gösteri yapan tiyatro ekibindeki kadınların TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla sahneye çıkartılmadığı, iddialarının ardından Meclis'ten açıklama geldi. Açıklamada, 'kadın tiyatrocuların sahneye çıktığına' ilişkin ifadeler yer almazken, gösterinin kadın ve erkek sanatçıların sahnenin yan tarafından yer alarak gerçekleştiği belirtildi. Açıklamayı yeterli bulmayan CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri 'etkinlik Meclis TV'de yayınlansın' talebinde bulundu.

Oyuncular Sendikası'ndan yapılan açıklamada da "Yaptığımız araştırmalar sonucunda da olayın yaşandığını destekleyen bilgilere ulaşılmıştır" denilmişti. Sahneye çıkması engellendiği belirtilen tiyatrocu Övgü Özgürce “Üç gündür prova yapıyorduk. Bir saat kala kadınların sahneye çıkamayacağı söylendi. Gözyaşlarımızı tutamadık” açıklaması yapmıştı.

'KADIN VE ERKEKLER YAN TARAFTAYDI'

Meclis Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada "Devlet Tiyatroları'ndan gelen ekip toplantının başında 10 dakikalık  gösteri yapmıştır. Salonun iki tarafında katılımcıların arasında yer alan kadın ve erkeklerden oluşan sanatçılar ışık oyunları ve müzik eşiliğinde Çanakkale türküsünü seslendirip gösteriyi birlikte icra etmişlerdir. Yapılan gösteri ve toplantılar kameralar tarafından kayda alınmıştır. Böylesi başarılı bir toplantıyı gölgelemek kesinlikle maksadını aşan bir dezenformasyondur" ifadeleri yer aldı.

Meclis'te 'kadınlar sahneye çıkmasın' kriziMeclis'te 'kadınlar sahneye çıkmasın' krizi

MECLİS TV'DE YAYINLANSIN

Meclis Başkanlığı'nın açıklaması tatmin edici bulunmadı. CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri etkinliğin görüntülerinin Meclis TV'de yayınlanmasını talep etti.

MECLİS BÜROKRATLARI KOVUŞTURULSUN ÇAĞRISI

Tiyatro krizi Meclis Genel Kurulu'nda da tartışma konusu oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kadınlara yönelik muameleyi 2018'in en trajik olayı olarak nitelendirdi, "Ben, kadınların da oy vererek seçildiği Meclis Başkanı'nın böyle bir tasarrufta bulunduğuna inanmak istemiyorum, bu daha vahim bir durumdur. Bunun bir dalkavukluk, bir edepsizlik, yaranma güdüsüyle yapılmış bir işgüzarlık olduğunu ummak istiyorum. Türkiye'nin AK Partili , CHP'li, MHP'li, HDP'li, Saadet Partili bütün kadınlarını bu olaya karşı refleks göstermeye davet ediyorum. Olayda sorumluluğu olan Meclis'in bürokratlarının gerekli kovuşturmaya tabi tutulmasını talep ediyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, grup başkan vekillerinin tiyatroyla ilgili eleştirilerini takip edeceklerini belirterek "AK Parti'nin tiyatroya ilişkin, kadın-erkeğe ilişkin, hayata ilişkin bakış açısının tüm kamuoyunca bilindiğini ifade etmek istiyorum" dedi. (Haber Merkezi)