AK Partili Bozkır: Patriot devreye girerse S-400 işine yeniden bakarız

ABD Kongresi'nde temaslarda bulunan AK Partili TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bozkır, "Türkiye açısından S-400’lerden dönüş yok mu?" sorusunu "Anlaşması imzalandı, ama Patriot devreye girebilecekse bakarız" diye yanıtladı. Bozkır, ABD Kongresi'ne "Rusya’dan S-400 alırsanız biz de size F-35 satmayız" havasının hakim olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongresi’nde temaslarda bulunan Türk parlamenterler heyetine başkanlık eden AK Partili TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Kongre’de ‘Rusya’dan S-400 (füze sistemi) alırsanız biz de size F-35 (savaş uçakları) satmayız’ gibi bir havanın söz konusu olduğunu söyledi. Emekli büyükelçi olan Volkan Bozkır, “Tehdit değil ama aba altından sopa gösterme psikolojisiyle bunu yapıyorlar” dedi.

TBMM’den bir milletvekili heyeti Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemde gerilim yaratan konulara ilişkin ABD Kongresi'nde görüşmelerde bulunmak üzere geçen hafta Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdi. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ın başkanlık ettiği heyette AK Parti’den Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ve NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ahmet Berat Çonkar’ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı yer aldı.

'ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERME PSİKOLOJİSİYLE BUNU YAPIYORLAR'

Heyet ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’ndan 16 isimle bir araya geldi. Temaslarına ilişkin Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e açıklamalarda bulunan Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının nasıl değerlendirildiği sorulunca şunları söyledi:

"Amerika’da bu çok önem verilen bir konu. Özellikle Kongre’de bunu F-35 satışlarıyla bağlamak niyeti hissediliyor. ‘S-400’leri alırsanız biz de Kongre’den karar çıkartır, size F-35’i satmayız’ gibi bir havadalar."

Bozkır, "Bazı parçaları Türkiye’de üretilen ve ilk partisinin bu yıl teslim edilmesi öngörülen F-35’leri vermeyeceklerini mi söylüyorlar?" sorusunu şöyle cevapladı: "Vermeyiz demeye getiriyorlar. Kongre’den geçmez diyorlar. Senatörler bunu tam olarak kendileri dile getirmedi ama danışmanlarıyla konuştuğumuzda mesaj olarak geldi. Ama belli ki, böyle bir hava dönüyor. Tehdit değil ama aba altından sopa gösterme psikolojisiyle bunu yapıyorlar.

AK Parti Milletvekili Bozkır, "Türkiye açısından S-400’lerden dönüş yok mu?" sorusunu "Anlaşması imzalandı, ama Patriot devreye girebilecekse bakarız" dedi.

'CAZİP OLACAK İSE TÜRKİYE DEĞERLENDİRİR'

Bozkır, "Washington’da bir süredir Türkiye S-400’lerden vazgeçerse ABD’nin Türkiye’nin kabul edebileceği bir teklif sunabileceğine yönelik bir hava var. Bunu size açıkça dile getirdiler mi?" diye sorulunca, şu bilgileri verdi:

"Dışişleri Bakanlığı sözcümüzün açıklamasına göre bu hafta bir Amerikan heyeti Patriotlarla ilgili cazip bir teklif sunmak için Türkiye’ye geliyor. Bu teklif geldiğinde tabii ki bu değerlendirilecek, ona göre alınacak tutum da ortaya çıkar. Biz teknoloji transferi ve Kongre’den geçme garantisinde ısrarlı olduğumuz için şu ana kadar Patriot anlaşması imzalayamadık. Eğer Amerikan hükümeti ve Patriot firması böyle bir teklifi sunabiliyorlarsa, fiyat olarak da cazip olacak ise Türkiye değerlendirir onu."

Bozkır, "Ruslarla yapılan S-400 anlaşması gözden geçirebilir mi demek bu?" sorusunu ise "Kalabilir de" de diyerek yanıtladı. "ABD bunu kabul edecek mi?" sorusu üzerine Bozkır, şunları söyledi:

"İtalyan-Fransız konsorsiyumuyla bir arada yapmıyor muyuz? Neticede bu savunma silahı. O da olur, o da olur. Amerika ‘İlla ki bizim ki olsun, başka bir yerden almayın’ gibi bir teklifle mi geliyor onu bilmiyorum. Öyle bir şeyin zaten kabul edilmesi de mümkün değil. Ama maksat Patriot satmaksa Türkiye için şartları bu."

BOZDOĞ, 'TEKLİF TRUMPTAN GELDİ' DEMİŞTİ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, Patriot teklifinin ABD Başkanı Trump tarafından bir görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildiğini söylemişti. Bozdağ şöyle demişti:

“Sayın Trump, Cumhurbaşkanımıza, ‘Biz size Patriot verebiliriz’ deyince, Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Biz de hava savunma sistemimizi çeşitlendirebiliriz, Amerika’dan Patriot alabiliriz’ diye bir görüşme oldu. Eğer ABD bize Patriot verirse, biz bunu almaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ancak o görüşmeden sonra bu konuda henüz taraflar arasında bir görüşme gerçekleşmedi.”

Haberin tamamı