Prof. Ülman hayatını kaybetti

Prof. Ahmet Haluk Ülman vefat etti. Milletvekilliği de yapan Ülman bugün toprağa veriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siyaset bilimci ve dış politika yazarı Prof. Ahmet Haluk Ülman hayatını kaybetti. Bir dönem CHP’den milletvekilliği de yapan Ülman bir yıldır kanser tedavisi görüyordu. Prof. Ahmet Haluk Ülman bugün Bodrum Ortakent beldesindeki Kerem Aydınlar Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından Ortakent Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ahmet Haluk Ülman’ın oğlu Murat Ülman, “Babamızı kaybettikten sonra, onun ne çok insanın hayatına dokunduğunu gördük” diyerek şunları söyledi: “Öğrencileri, üniversite ve siyasette beraber çalıştığı arkadaşlarıyla ne kadar yakın, samimi ve güven dolu bir ilişkisi olduğunu görüyoruz. Şimdi bizi arayan herkes kendisi hakkında güzel şeyler söylüyor. Biz de ailesi olarak onun Türk siyasi hayatına ve akademik hayatına ne kadar büyük katkıları olduğunu ilk elden gördük. Onun gibi bir insanın ailesi olmak, evladı olmaktan gurur duyuyoruz.”

AHMET HALUK ÜLMAN KİMDİR?

Siyasetbilimci, dışpolitika yazarı, siyaset adamı. 6 Aralık 1931, İstanbul doğumlu. Tam adı Ahmet Haluk Ülman’dır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1955) mezunu. Bitirdiği fakülteye 1957 yılında siyasi tarih asistanı  olarak girdi. Bu fakültede 1958 yılında doktorasını tamamladı, 1965’de doçent, 1971’de profesör olarak görev yaptı. 1973-80 yılları arasında CHP İstanbul

milletvekili olarak TBMM’de bulundu. Ülman, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra politikadan ayrılarak İstanbul’a, yerleşti ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne girdi. 1981’den 1995’e kadar bu fakültenin İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün kurucu başkanlığını yaptı. 1996 yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin dekanlığını yürüttü ve aynı üniversitenin yüksek lisans programında uluslararası ilişkiler ve Türk dış politikası derslerini verdi. Öğretim üyeliğinin yanında Hürriyet gazetesi ile başka gazete ve dergilerde dışpolitika yazıları yazdı. Kitaplarının yanı sıra bilimsel dergilerde yayımlanmış çok sayıda mesleki makalesi de vardır.

Eserleri:  İkinci Dünya Savaşı’nın Başından Truman Doktrinine Kadar Türk-Amerikan Münasebetleri 1939-1945 (1961), Osmanlı Diplomasisinden Bir Örnek Olay: 1860 Lübnan Bunalımı (1963), Birinci Dünya Savaşı’na Giden Yol ve Savaş (1972, yeni bas. 2002).