Yasin Durak bir kez daha hakim karşısında

Bir gazete yazısında siyasal iktidar için ‘canavar’ metaforunu kullandığı için hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası açılan ve 56 ay hapis istenen, barış akademisyeni ve sosyolog Yasin Durak yarın bir kez daha hakim karşısına çıkacak. Yargılamanın ikinci celsesi 21 Mart 2018 günü  saat 09.45’te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Niğde Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaparken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen barış imzacısı akademisyenlerden Yasin Durak, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiası ve 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yarın bir kez daha hakim karşısına çıkıyor.

Durak, 8 Mayıs 2016 tarihli Birgün Pazar ekinde yayınlanan “Ejderhaya Meydan Okumadan Kahraman Olunmaz” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanına hakaret etmek ile suçlanıyor.

ÇALIŞTIĞI ÜNİVERSİTE İHBAR ETMİŞTİ

Durak’ın yargılanmasına yol açan soruşturma süreci, KHK ile uzaklaştırılmadan önce görev yaptığı Niğde Üniversitesi Rektörlüğü’nün tarafından hakkında çıkarılan ‘lüzum-u muhakeme’ kararı ile başlamıştı. Danıştay bu kararı bozarak dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmiş, sonrasında Adalet Bakanlığı’nın izniyle iddianame kamu davası olarak kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanı avukatları tarafından davadan feragat edildiğinin bildirilmesi de davanın düşmesine neden olmazken, savcı Yasemin Baba’nın hazırladığı iddianamede Durak’ın yazısında kullandığı “canavar” benzetmesi hakaret olarak kabul edildi.

İhraç edildikten sonra meslektaşlarıyla birlikte kurduğu Sokak Akademisi’nde çalışmalarını sürdüren Durak, Gazete Duvar’a konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Savcı hazırladığı iddianamede iktidar için kullandığım canavar benzetmesini hakaret olarak işaretlemiş. Oysa pek çok meslektaşımın iyi bildiği gibi sosyal bilim tarihi boyunca siyasal iktidar canavara benzetilerek anlatılır. Siyaset biliminin kurucusu Niccollo Machiavelli, iktidarı açıklarken antik çağ mitlerindeki kralların eğitimlerini aldığı Kheiron’u bu nedenle hatırlatır, Thomas Hobbes’un iktidarı ele aldığı kitabının adı bile yedi başlı bir canavarın adı olan Leviathan’dır. Bu davaya konu edilen yazıda ben de ejderha benzetmesi yaptım. Orta çağda bile kabul gören bu benzetme bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde hakaret addedilebilir mi?”

1 Şubat’ta başlayan yargılamanın ikinci celsesi 21 Mart 2018 günü  saat 09.45’te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde gerçekleştirilecek. (HABER MERKEZİ)