Büyükelçi: Ankara Anlaşması, geçerliliğini korumaya devam etmektedir

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chillcot, Ankara Anlaşması'nın geçerliliğini koruduğunu söyledi. Chillcot, "Avrupa Topluluğu İşbirliği Anlaşması ya da bilinen adıyla Ankara Anlaşması, geçerliliğini korumaya devam etmektedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chillcot, Ankara Anlaşması'yla ilgili açıklama yaptı. Chillcot, mahkemenin üç yıllık iş vizesinden sonra sınırsız oturum hakkına verilmesine olanak sağlayan sürecinin yasal olmadığına karar vermesine karşın, anlaşmanın geçerliğini koruyacağını söyledi.

'TÜRK İŞ İNSANLARI BAŞVURU YAPMAYA DEVAM EDEBİLİRLER'

"Bu konuda Birleşik Krallık'ın resmi tutumunu ifade etmek isterim" diyen Chillcot, şunları söyledi:

"Öncelikle kesin olarak belirtilmesi gereken en önemli husus: Avrupa Topluluğu İşbirliği Anlaşması ya da bilinen adıyla Ankara Anlaşması, geçerliliğini korumaya devam etmektedir. Türk iş insanları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, bu anlaşma altında Birleşik Krallık'ta yaşamak üzere başvuru yapmaya devam edebilir. Birleşik Krallık'ta bir iş kurmayla bağlantılı talepleri karşıladıkları sürece, bunu üç yıllık bir süre için yapabilirler."

Kararı hükümetin değil mahkemenin verdiğini vurgulayan Chillcot, "Birleşik Krallık hükümetinin değil, mahkemenin verdiği karar, Ankara Anlaşması’ndaki hususları netleştirmektedir. Mahkeme, Türk vatandaşlarının, üç yıllık ticari vizeyi Birleşik Krallık’ta istedikleri süre kadar kalma iznine çevirmesinin, anlaşma şartlarında yer almadığına karar vermiştir" diye konuştu.

Ankara Antlaşması nedir?Ankara Antlaşması nedir?

'KARAR, 16 MART'TAN ÖNCE BAŞVURANLARI ETKİLEMEYECEK'

Mahkeme kararının 16 Mart'tan önce başvuranları etkilemeyeceğini dile getiren Dominick Chillcot, şöyle devam etti:

"Mahkeme, Ankara Anlaşması temelinde, Türk iş insanlarının, Birleşik Krallık'a gelerek iş kurmalarının mümkün olmadığını söylememiştir. Bunu tabii yapabilirler ve Birleşik Krallık bunu yapmalarından memnuniyet duyacaktır. Burada iki önemli ayrıntı var: Birincisi; bu karar 16 Mart’ta yürürlüğe girdi ve bu tarihten önce başvuranları etkilemeyecektir. İkincisi; bu kararın, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışı ile yani Brexit ile ilgisi yoktur.

Belirttiğim gibi, bu sadece, anlaşmanın, mevcut haliyle, doğru şekilde nasıl yorumlanması gerektiğini açıklayan bir mahkeme kararından kaynaklanan teknik bir değişikliktir. İki ülke arasındaki ticari ortaklık ve ikili ticaret, Birleşik Krallık hükümeti için çok büyük önem taşımaktadır. Birleşik Krallık’ta iş yapan Türk insanlarının katkısına büyük değer veriyoruz. Ankara Anlaşması, Birleşik Krallık’a gelip yatırım yapan Türk işadamları/işkadınları için önemli bir araç olmaya devam edecektir." (İSTANBUL/DHA)