İhsan Eliaçık: Dinden kaçan 100 kişiden 10'unu durdurabiliyorum!

İlahiyatçı - yazar İhsan Eliaçık, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'de ateizme yönelenlerin sayısının hızla arttığını belirtti. Eliaçık, "Türkiye’de de hızlı bir dinden kaçış var. İnsanlar bana ‘İslamiyet bu mu? Peygamber bunu yapmış mı? Eğer öyleyse ben Müslüman değilim’ diyor. Yüz kişiden ancak 10 kişiyi durduruyorum" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Toplum Kongresi tarafından düzenlenen ‘Ortadoğu'da birlikte yaşam için İslam'ın mesajı ve haklarımız’ konulu panele HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, ilahiyatçı- yazar İhsan Eliaçık, eski MAZLUM-DER Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Prof. Dr. Nurettin Turgay ve eski HDP Erzurum Milletvekili Seher Akçınar Bayar katıldı. Panelin gündemini bir süre önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği ‘İslam’ın güncellenmesi’ oluşturdu.

'DİN BİR TÜRLÜ DOĞAL HALİYLE DURMUYOR!'

T24'ün aktardığı habere göre, panelde ilk sözü alan İhsan Eliaçık, üç Müslüman ülkede ateizmin arttığını öne sürdü. Eliaçık, şunları söyledi:

”Bir arada yaşamak için İslam ne diyor, mevzu bu. Dillerden düşmüyor, İslam’ın güncellenmesinden söz ediyor, bazı din adamları çeşitli fetvalar veriyor. Din bir türlü doğal haliyle durmuyor, siyasetçilerin, zenginlerin elinde evirilip çevriliyor. Allah peygamber deyip, para topluyor. Allah deyince sanki tüm kapılar açılıyor. Allah deyince insanlar her şeyi kabul ediyor ve bu istismara açık hale getiriyor. Din bu adamların elinde can çekişiyor. Hızlı bir şekilde dinden kaçış ve ateizme gidiş var 3 ülkede. Biri İslam’ın baş şehri Suudi, diğeri İran, üçüncüsü de Türkiye. Din adına bir şeyler yapılıyor. İslamiyet bizim aracılığımızla yayılacak diyor. Türkiye’de de hızlı bir dinden kaçış var.

İnsanlar bana ‘İslamiyet bu mu? Peygamber bunu yapmış mı? Eğer öyleyse ben Müslüman değilim’ diyor. Yüz kişiden ancak 10 kişiyi durduruyorum. Böyle bir ortamda İslam’dan bahsetmek biraz zor. Kürtler ile ilgili bölümü var. Büyük yaralar açmış bir olaydır. Kürtler ve Türklerin bir arada yaşaması için bu coğrafyada gerekli referans İslamiyet’te var. Bunun en çarpıcı örneği peygamberin yaptığı Medine Sözleşmesi’dir. Medine Sözleşmesi’ne ihanet ettiler. İslam tarihi kendi tarihini yaşamamıştır, Kerbela’da gömülmüştür, bundan sonrası saltanat ve iktidar davasından başla bir şey değildir. Kerbela’dan sonra bu iş bitti, ondan sonra Müslüman kılıfı altında yeniden hortlamadır. Ya bir rönesans ve reform hareketi başlatacağız ya da bu iş bitti diyeceğiz."

'AKP MESELESİNİN BİTTİĞİ KANAATİNDEYİM'

"Ben AKP meselesinin bittiği kanaatindeyim. Ondan sonra hepsi tekrardır, suça bulaşmıştır ve yaptığı her şey manevralardır. Şu an yaşananlar zarardan başka bir şey değildir" diyen Eliaçık açıklamalarını "Türkler, Kürtler, Araplar konfederal bir sistem içinde yaşayabilirler. Kürtlerin Müslümanlığını çok önemsiyorum, Kürtler bulundukları coğrafyada tarih boyunca üç Müslüman milletin içinde yaşamış ve bu üç Müslüman ümmetin zulmüne uğramış, Araplar, Farslar ve Türkler. Yani Kürtler İslam’ın ekmeğini yememiş buna rağmen bugün Kürtler biz Müslümanız diyorsa, tüm bunlara rağmen ısrar ediyorsa bence buna şapka çıkarmak lazım" diyerek bitirdi.