ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakkındaki iddianame kabul edildi

ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakkındaki iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Brunson, 35 yıla kadar hapis talebiyle yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - FETÖ soruşturmasında tutuklanan ve ABD'nin iadesini istediği rahip Andrew Craig Brunson hakkındaki iddianame kabul edildi. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, Brunson 35 yıla kadar hapis talebiyle yargılanacak. Brunson'a, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" ve "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk" suçlamaları yöneltiliyor.

Mahkemenin kabul ettiği iddianamede ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson'un "PKK ve FETÖ adına suç işlediği" ve "bu örgütlerin genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu" öne sürüldü.

Brunson'un ayrıca, "FETÖ'nün Ege Bölgesi imamı" olduğu belirtilen firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç'la görüşmeler yapıp, strateji belirlediği iddia edildi.

Brunson hakkında "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" ve "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk" suçlamalarında bulunuldu. Brunson'un "örgüt üyeliği" suçlamasından 15, diğer suçlardan ise 20 yıla kadar olmak üzere, toplam 35 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donal Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen rahip Andrew Craig Brunson'un, 2016 yılının Eylül ayında "milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu" iddiasıyla, eşi Norine Lyn Brunson'la birlikte sınır dışı edilmesi karar verilmişti. İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'nün 28 Eylül'deki yazısı üzerine Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri 20 yıldır Türkiye'de yaşayan Brunson çiftini, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki evlerinden aldı ve Göç İdaresi'ne teslim etti.

Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada FETÖ soruşturmasında bir gizli tanık, rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Gizli tanık ifadesinde, Brunson'un, "FETÖ'nün Ege Bölgesi imamı" olduğu belirtilen Bekir Baz'la da sık sık görüştüğünü iddia etti.

Bu ifadenin ardından, 9 Aralık 2016'da adliyeye sevk edilen rahip Andrew Craig Brunson, Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Brunson'un eşi Norine Lyn Brunson ise serbest bırakıldı.(İZMİR/DHA)