KHK'li öğretmenin 'Kutlu Doğum' davası: Öğrencileri ifade değiştirdi

Öğretmen Nursel Tanrıverdi hakkında, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” iddiasıyla ihraç edildikten sonra açılan davanın ilk duruşması önceki gün görüldü. Duruşmada, daha önce öğretmenin lehinde tanıklık yapan öğrenciler bu sefer aleyhte tanıklık yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Felsefe öğretmeni Nursel Tanrıverdi, geçtiğimiz yıl yayımlanan 686 sayılı KHK ile ihraç edildi. İhracın ardından Tanrıverdi hakkında adli soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın gerekçesi ise ‘Hz. Muhammed’i ve dini değerleri aşağılama’ iddiasıydı. Soruşturma sonunda Tanrıverdi hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak’ suçundan dava açıldı. Açılan davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesi 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde önceki gün görüldü.

Öğrencilere Kutlu Doğum Haftası'yla ilgili performans ödev verildiğini söyleyen Tanrıverdi savunmasında şöyle dedi, “Kutlu Doğum Haftası'nın Nisan ayında olduğunu bizimse Aralık ayında olduğumuzu söyledim. Bunun bir çelişki olduğunu ifade ederek ‘Bir insan iki kez doğar mı?' dedim. İsnat edilen suçu işlemedim. Dini değerlere hakaret etmedim. Beraatımı talep ediyorum.”

ÖĞRENCİLER İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Tanrıverdi’nin savunmasından sonra tanık öğrenciler dinlendi. Soruşturma sırasında Tanrıverdi lehinde tanıklık yapan öğrenciler, duruşmada ise aleyhinde beyanda bulundular. Öğrencilerin çelişkili ifadeleri ise dikkat çekti. Soruşturma sırasında öğretmenin hakaret ve aşağılamada bulunmadığını söyleyen öğrenciler, duruşmadaki ifadelerinde ise aksini söylediler. Tanık öğrenci O.K ifadesini değiştirmesini, “(soruşturmada ifade verdiği günü kastederek) O gün uyku sersemliğim vardı, daha sonra doğruyu düşündüm, duruşmadaki beyanlarım doğrudur” diye açıkladı. Tanık Z.E. de ifadesini değiştererek, “ 'Ben sizi dine sokup dinden çıkartıp beyninizi yıkarım' sözünü duymadım demişsem de ben bu sözleri söylediğini duydum” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti davada hazır bulunmayan 3 öğrencinin bir sonraki duruşmaya katılması istedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın müdahil olma talebinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine karar verilerek dava 27 Eylül günü saat 10.40’a ertelendi.

KHK ile ihraç edilen öğretmene, 'dini değerleri aşağılama' davasıKHK ile ihraç edilen öğretmene, 'dini değerleri aşağılama' davası

'ÇOCUKLARIN KULLANILMASI İŞİN BAŞKA BİR BOYUTU'

Duruşma sonrası Gazete Duvar'a konuşan Tanrıverdi, “Disiplin soruşturmasında lehte tanıklık eden öğrenciler aleyhte tanıklık ettiler. Benim açımdan şaşırtıcı değildi. Hakim çelişkileri anladı zaten ama sonucu nasıl olur bilemeyiz. Ortada aşağılama, hakaret bunların hiçbiri yok. Çocukların burada kullanılması işin başka boyutu. Davadaki başka bir boyut Kutlu Doğum Haftası'nın gününe dair çelişkiyi söylememiz oldu. Değerlendirme yapacağız, haklarında suç duyurusunda bulunacağız. Alanlarda işimi istemeye, bir yıldır olduğu gibi devam edeceğim” diye konuştu.