Çavuşoğlu: YPG Menbiç'ten çekilecek, ABD ile çalışacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile anlaşılacağını ve Menbiç'ten YPG'nin çekilmesine Türkiye'nin nezaret edeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Menbiç'te YPG çekilince Türk ve ABD askerleri güvenliği birlikte sağlayacak" dedi. Bakan Çavuşoğlu, "19 Mart'ta yol haritası belirlenecek. YPG Menbiç'ten çekilecek, ABD ve Türk askerleri birlikte güvenliği sağlayacak" dedi.

Washington'da ABD ve Türk heyetleri bir araya gelerek Menbiç'i ve Suriye'yi görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Menbiç'te bir model uygulamak için çabaların sürdüğünü" anlattı.

NTV'ye açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "YPG Münbiç'ten çekildikten sonra orada güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "YPG'nin olduğu bölgeler nasıl istikrara kavuşturulur, kimin yöneteceğini nasıl sağlayabiliriz. Temel prensip nüfus oranında yönetim olması. YPG hiçbir şekilde olmayacak. Buranın güvenliğini kim sağlayacak? ABD ve Türkiye. Önce bu modeli Münbiç'te uygulayacağız daha sonra diğer yerlere götüreceğiz. Bu Rakka için de Fırat'ın doğusunda YPG'nin kontrolündeki yerler için de geçerli."

KRİTİK TARİH 19 MART

Bu alanlarda güvenli bölgeler sağlanacağını ve tüm adımların da bir takvime bağlanacağını belirten Çavuşoğlu şöyle konuştu, "19 Mart'taki toplantıda yol haritası net bir şekilde, tarihleriyle beraber belli olacak. Ne kadar sürede ne uygulanacak, diğer tarafa nasıl geçilecek, bunlarla ilgili takvim netleşecek. Son toplantıda tabii farklı olduğumuz şeyler olabilir ama bir anlayışa doğru gidiliyor."

'BÜTÜN SİLAHLARI ALAMAYACAĞIZ DİYORLAR'

Şu anda Menbiç konusunda rejimden herhangi bir talepte bulunulmayacağını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'ye verilen silahların geri toplanması konusunu da 'gözlemleyeceklerini' anlattı. Çavuşoğlu, " 'Biliyoruz ki hepsini alamayacağız. Bazıları eskimiş, bazıları kayıp. Ama biz bu silahları daha önce Başkan'ın söylediği gibi alacağız' diyorlar. Bunu da çalışma grubu uygulamaya başladığında göreceğiz" dedi.

'MÜNBİÇ MODELİ İŞLERSE İLİŞKİLERİMİZE KATKI SAĞLAR'

Çavuşoğlu, “ABD ile anlaşabileceğimizi düşünüyorum. 30, 60, 90 günden sonra öbür tarafa geçtik mi geçmedik mi? O zaman belli olur. Münbiç modeli işlerse, ilişkilerimize katkı sağlar, işlemezse ilişkilerimiz de etkilenir” dedi.