Akif Beki'den Orhan Gencebay'a: 'Devlet fetişizmi’ne güncelleme şart

Orhan Gencebay'ın 'Gerçek Alevilik' açıklamasına tepkiler gelmeye devam ediyor: Kimin gerçek kimin sahte Sünni ya da Alevi olduğunu sorgulamak, önüne gelenin hakkı, haddi midir ki?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orhan Gencebay, bir süredir MESAM tartışmaları ile gündemde. Son olarak kayyım atanarak yönetimin değişmesinin ardından birçok kesim Gencebay'ı eleştirdi ve bu değişiklikte parmağı olduğunu iddia etti. Gencebay, kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtlarken, MESAM'da yer aldığı sürece mezhepçilik yapmadığını ve 'Gerçek Alevilere' saygı duyduğunu belirtti. Gencebay'ın 'Gerçek alevilik' tanımı yeni bir tartışmanın doğmasına neden oldu.

Karar gazetesi yazarı Akif Beki köşesinde konuyla ilgili, " Bu çağda hâlâ ‘gerçek Alevi, sözde Alevi’ ayrımlarının yanlışlığıyla uğraşıyoruz. MESAM’daki çekişmeye bakanlığın karıştırılmasına tepki göstermesini beklemiştim Orhan Baba’dan. “Oldu mu şimdi” demiştim, fakat bu hiç olmadı. Sessiz kalsa çok daha iyiydi. Çağın gerisinde kalmış din yorumlarının bile güncellenmesini isterken... Devletin idari tasarruflarının mutlak doğru, dokunulmaz kutsalmış gibi sunulması, karşı gelinemez havasına sokulup arkasına saklanılması olacak şey mi, yakıştı mı hiç!" dedi.

'KİMİN GERÇEK ALEVİ OLDUĞUNU SORGULAMAK HADDİ MİDİR?'

"Kimin gerçek kimin sahte Sünni ya da Alevi olduğunu sorgulamak, önüne gelenin hakkı, haddi midir ki..." diyen Beki sözlerini, "Üstelik kendi müziği de vaktiyle işgüzarca müdahale ve yasakçılıkların mağduru olan Orhan Baba’nın bu arkaik ‘devlet fetişizmi’ne de bir güncelleme acilen şart" diyerek bitirdi.

elleme acilen şart.