Ali Erbaş: Cami, hem Sünninin hem Alevinin ibadet yeridir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İslam'ın güncellenmesi" tartışmaları hakkında konuştu. Erbaş, "Fıkıh güncellenmeye müsaittir" dedi. Cemevlerinin statüsüyle ilgili bir soru üzerine Erbaş, "Devletimizin üniter dolayısıyla Müslümanların ibadethanesinin cami olması münasebetiyle, cami hem Sünninin hem Alevinin ibadet yeridir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, CNN Türk yayınında, Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Ali Erbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından başlayan "İslam'ın güncellenmesi" tartışmalarına değindi.

"Fıkıh güncellenmeye müsaittir ve güncellenmelidir" diyen Erbaş, "Bir de sabiteler vardır, onlar değiştirilemez. İlahiyat fakültelerinde günümüz fıkıh problemleri gibi bir takım dersler okutuyoruz. Zaman geçtikçe yeni yeni problemler ortaya çıkıyor, o problemlere çözüm bulunması gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın da kastettiği o. Dinin güncellenmesi diye bir şey söz konusu değil fıkhın güncellenmesi" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dinde reform aramıyoruz, haddimize mi?Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dinde reform aramıyoruz, haddimize mi?

Din adamı olarak tanınan bazı kişilerin, kadına şiddetle ilgili vaazları sorulan Erbaş, kadına şiddetin İslam'da yeri olmadığını söyledi. Erbaş, "Bunu asla tasvip etmiyoruz" dedi. Kız çocuklarının okula gönderilmemesine karşı, kadın vaizlerin çalışmalar yaptığını aktardı.

'DİNİ KONULAR MEDYADAN UZAKTA TARTIŞILMALI'

Din adamı olarak medyada yer alanların dikkatli olmasını isteyen Ali Erbaş, şöyle devam etti:

"Kendini dini otorite olarak mı tanıyorlar yoksa öyle mi tanınıyorlar. Bazen de şeyh uçmaz, mürit uçurur derler ya. Bazı konular müzakere gerektirir, bu konuların ilmi ortamlarda tartışılması gerekiyor. Şimdi Ramazan geliyor, bazı hocaların farklı görüşleri münakaşa gibi karşılıklı olarak yer alıyor. Bu kardeşlerimizi dikkatli olmaya davet ediyorum. Dini konuların medyadan uzak ortamda tartışılıp kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor."

Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilk kez kadın başkan yardımcısı atadıklarını söyleyen Erbaş, kadın müfettiş ve murakıplar da görevlendireceklerini belirtti. Erbaş, "1 milyon civarında kadın Kur'an kursu öğrencimiz var. Kurslarımızın tamamı, müftülüklerin ve mülki amirlerin izniyle açılıyor. Kaçak bir kursu tespit edilirse hemen kapatıyoruz. Mevcut kurslardan şartları taşıdığı için izin verilen, zaman içinde şartları sağlamadığını tespit ettiğimiz kurslarımız olursa onları da hemen kapatıyoruz" şeklinde konuştu.

'CAMİ, ALEVİNİN DE SÜNNİNİN DE İBADETHANESİDİR'

Hakan Çelik'in, Alevileri talepleri ve cemevlerinin statüsüyle ilgili sorusu üzerine Ali Erbaş, şunları söyledi:

"Alevi ve Sünni kardeşlerimizin arasında bizim gözümüzde hiçbir fark yok. Alevi ve Sünni kelimelerini çok fazla kullanarak ayrım oluşturmak isteyenlere fırsat vermemeliyiz. Kardeşlerimiz,  cemevlerinde muhabbetlerini yapabilirler, zikirlerini zaten yapıyorlar, namazlarını kılmak istiyorlarsa da kılsınlar. Ancak devletimizin üniter dolayısıyla Müslümanların ibadethanesinin cami olması münasebetiyle, cami hem Sünninin hem Alevinin ibadet yeridir. Kaldı ki birçok Alevi kardeşimizin Sünni kardeşleriyle omuz omuza namaz kıldığını biliyoruz.

Bu noktada Alevi köylerimizde ve Alevi kardeşlerimizin yoğun olarak yaşadığı mahallerde görev yapan 2 bin civarında imamımız vardır. Bu imamlarımıza hizmet içi eğitimler veriyoruz. Daha nitelikli, kaliteli hizmeti nasıl yapabilir diye. Muharrem ayında Alevi kardeşlerimizle ortak program yapıyoruz. Yurt dışında Alevi kardeşlerimize hizmet edecek, dede isimli kardeşlerimizi Diyanet İşleri Başkanlığı olarak görevlendiriyoruz. Orada kendi cemaatlerine hizmet götürüyorlar. Böyle bir ayrıştırmanın doğru olmadığını düşünüyorum." (HABER MERKEZİ)