Pervin Buldan: Newroz'da milyonlar savaşa karşı barış mesajı verecek!

Bu yılki Newroz kutlamaları 'Faşizm kaybedecek halklar kazanacak' sloganıyla 40 ayrı merkezde kutlanacak. Newroz'da barış talebini dile getireceklerini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan "Savaşa karşı barış mesajı milyonlar tarafından haykırılacaktır" çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2018 Newroz kutlamalarının hazırlıkları devam ediyor. HDP, HDK, DTK, TJA  DBP, ÖSP, HAK-PAR, DDKD Eşbaşkanları, sözcüleri, temsicileri ve aktivistleri Newroz programına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Bu yılki Newroz’un şiarı “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, olarak açıklandı. Toplantıda söz alan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Newroz'a katılma çağrısında bulundu.

Afrin'e yönelik operasyonların protesto edileceği bir Newroz olacağını söyleyen Buldan "Newroz'da Afrin’de yaşamını yitiren herkesin, askerlerin de bizim çocuğunuz olduğu mesajı verilecektir. Savaşa karşı barış mesajı milyonlar tarafından haykırılacaktır. Milyonların meydanda barışı, eşitliği talep edeceği bir Newroz olacaktır.  Dün 8 Mart dolayısıyla alanlarda eşitliği isteyen tüm kadın arkadaşlarımızı bir kez daha Newroz alanlarına davet ediyoruz. “Genç başladık genç başaracağız” diyen gençleri, savaşa karşı tek ses olmak üzere Newroz alanlarına davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Buldan'dan sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de 'Kürt halkının bayramını bugünden kutluyorum' diyerek sözlerine başladı. Temelli şöyle devam etti; "Bu bayrama anlamını katan onun direniş ruhu ve kararlı mücadelesidir. Bugün ülkenin her yerinde zulüm kol geziyor. Bir zulüm iktidarı ile karşı karşıyayız. Bu zulüm iktidarını yıkma kararlılığındayız. Zulüm Afrin’de savaş, zulüm Batı’da yoksulluk, zulüm iş cinayeti kadın cinayetidir. Türkiye’nin her yerinde zulüm var dolayısıyla yan yana gelmemiz çok önemli"

Eş başkanların ardından sırasıyla DTK Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, DDKD Genel Başkanı Veysi Askar ve ÖSP Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin söz aldı.

Başkanların öne çıkan konuşmaları şu şekilde;

'KARANLIK NEWROZ ATEŞİYLE DAĞILACAKTIR'

DTK Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk: Bu sene Newroz ateşinin daha gür bir şekilde yakılması elzemdir. Bu faşistlere verilecek en güzel cevaptır. Kürt halkının herhangi bir statü sahibi olmaması için, herkes bir olabilirken, Kürtlerin de ulusal birliği sağlamaları gerekir. Kürt halkının siyasi, diplomasi haklarını elde etmesi lazım. Faşizm karanlığı Newroz ateşiyle dağılacaktır. Kürt ve Türk halkının bu Newroz’a büyük bir coşkuyla katılım sağlaması gerekir.

'HALKLARIMIZ İÇİN SOKAKTA OLACAĞIZ'

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit: 2018 Newrozu'nu ne yazık ki cezaevleri dolmuş, binlerce insanın sudan gerekçelerle tutuklandığı, her geçen gün demokratik siyasetin tasfiye edildiği, tüm sorunların şiddet yöntemiyle çözülmeye çalışıldığı bir ortamda karşılıyoruz. Bizler 21 Mart’ta Newroz alanlarında haklarımız için sokaklarda olacağız. 2018 Newroz’unu barış, özgürlük, kardeşlik Newroz’u yapacağız. Savaşa karşı barışın sesini yükselteceğiz. “Barış ateşten gömlek de olsa biz o gömleği giymeye varız” diyeceğiz.

DDKD Genel Başkanı Veysi Askar: Tarih boyunca Dehak’ın zulmüne maruz kalanların ona karşı geliştirdikleri direnişin koşulları bugün de kendini dayatmaktadır. Bugün de zalimlere karşı durmanın zorunluluğu ortadadır. Bugünden sonra bütün partiler, örgütler yapılar bütün farklılıklarını bir tarafa bırakıp birlik olmalıdır. Bu Newroz’un direniş, mücadele ve özgürlük Newroz’u olmasını temenni ediyorum. Bijî Newroz!

ÖSP Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin: Kürt siyasi tarihinde, Newroz direniş olmuştur. Kürt halkının tarihinde direniş karakteriyle Newroz ayrıca önem kazanmıştır. Kürtlerin öncülüğünde Ortadoğu’daki statüsüz toplulukların da özgürlüğünü getirmesini umuyorum. Onun için de Afrin ve Başur’da, kısa bir süre sonra statü sahibi olması lazım. Bunun için de Newroz’un birliğimizi sağlamasını umuyorum. (HABER MERKEZİ)