HDP'den Ceylanpınar önergesi: Aydınlatılsın

Çözüm sürecinin bitmesine gerekçe sayılan, iki polisin öldürüldüğü Ceylanpınar’la ilgili önerge veren HDP’den Paylan, “hakikatlerin gün yüzüne çıkabilmesi için” olayın araştırılması gerektiği ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, çözüm sürecinin bitmesine gerekçe gösterilen, Urfa, Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi olayının incelenmesi için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’te polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın evlerinde ölü bulunmasıyla ilgili davada dördü tutuklu dokuz sanığın tamamı cinayet suçlamasından beraat etmişti. Sanıkların avukatı Hüseyin Akay bianet’e yaptığı açıklamada, “Bu olayda iki polisin hayatını kaybettiğini ve sonrasında barış sürecinin ortadan kalkmasıyla yüzlerce insanın canından olduğunu, binlerce insanın bu durumdan etkilendiğini” söylemişti.

'AYDINLANMALI'

Paylan, çözüm sürecinin bitirilmesinin ardından art arda saldırılar meydana geldiğini söyledi ve 5 Haziran 2015 tarihli HDP’nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı ile 20 Temmuz 2015’teki Suruç saldırısını hatırlattı. “Suruç’ta gerçekleşen bu katliamdan iki gün sonra, 22 Temmuz 2015’te Ceylanpınar’da Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar adlı iki polis memuru evlerinde başlarında vurularak öldürüldü. Bu vaka, kamuoyuna çözüm sürecinin bitmesinin nedeni olarak gösterildi. Bu anlamda, Ceylanpınar’da iki polis memurunun öldürülmesi büyük önemi haizdir” diyen Paylan şöyle devam etti, “Ocak 2017’de gerçekleşen dördüncü duruşmada sanıklardan üçü tahliye edildi, dördü tutuklu kaldı. İki buçuk yıldır süren davanın 1 Mart 2018 günü gerçekleşen karar duruşmasında ise tutuklu sanıklar da tahliye edilerek tüm sanıklar beraat etti. Dava sürecinin sonunda Ceylanpınar davası aydınlatılacağına, iki cinayet de faili meçhul kaldı.”

Paylan’ın araştırma önergesinde “Haziran 2015’ten itibaren yaşanan birçok acı olayın aydınlanabilmesi, hakikatlerin gün yüzüne çıkabilmesi için” bu olayın araştırılması gerektiği ifade edildi. (HABER MERKEZİ)