Kürkçü: TSK’yle uluslararası örgütlerin Afrin rakamları neden farklı?

Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde TSK’nin ölü-yaralı verileriyle SOHR ve HRW’nin verileri arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Afrin’e düzenlenen operasyona ilişkin rakamları sordu.

Afrin harekatı süresince Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) verdiği ölü-yaralı sayılarıyla Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) verileri arasında çelişki olduğuna dikkat çeken Kürkçü, ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye geneli için almış olduğu ateşkes kararına da değindi.

Bianat'te yer alan habere göre, Ertuğrul Kürkçü, Afrin operasyonu sırasında TSK’nın, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) verdiği ölü-yaralı sayılarının arasında çelişki olduğuna dikkat çekti.

Kürkçe'nün önergesinde yer alan sorular şöyle;

TSK’nin “Zeytin Dalı Harekatı” sırasında gerçekleşen insani kayıplara ilişkin olarak verdiği bilgiler ile SOHR ve HRW'nin açıkladığı askeri ve sivil kayıp sayıları arasındaki büyük fark nereden kaynaklanmaktadır?

TSK'nin açıkladığı “etkisiz hale getirilen” 2184 kişinin sivil kayıpları da içerdiği kabul edilse bile bu sayı SOHR'un yerel kaynaklardan doğrulattığını bildirdiği sayılarla mukayese edilemeyecek kadar büyük olarak görülmektedir. TSK kayıp tespiti bakımından hangi doğrulama ölçütlerini kullanmaktadır?

Harekat sırasında hem askeri hem sivil yaralılara ilişkin olarak elle tutulur resmi bilgiler verilmemektedir. Hükümetinizin bilgisi dahilinde Türkiye ve Afrin'de sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi gören kaç sivil/asker yaralı vardır? Bu sayıları kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

HABERİN TAMAMI